logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

NYITVA TARTÁS VÁLTOZÁS!
Tájékoztatjuk, hogy üzletünk 2023.08.11.-én ZÁRVA tart. NYITÁS: 2023.08.14. 09:00-tól! PCMentés csapata! +36706056270

A gamer-PC fő alkotóeleme a videokártyák, amelyből kipréselhetünk nagyobb teljesítményt is. Segítünk egyszerűen és biztonságosan feltuningolni a gépedet.

Semmi sincs ingyen – tartja a közmondás –, de szerencsére vannak kivételek, amelyek közül most bemutatunk egy igazán hasznosat.

Ez nem más, mint a túlpörgetés, ezúttal azonban nem a processzorból sajtolunk ki extra teljesítményt, hanem a grafikus chipet bírjuk gyorsabb működésre, hogy az egyik legfontosabb PC-s időtöltésünk, vagyis a játék még élvezetesebb legyen.

A PC második szíve

A PC hőskorában még minden feladat a processzorra hárult, a 90-es évek végén azonban ez megváltozott, amikor megjelentek a 3D-s grafikát valós időben számoló grafikus processzorok. Mára ez a másodlagos chip felzárkózott a központi egység mellé a fontossági sorrendben, hiszen egyre több program használja az extra számítási teljesítményt általános célokra.

Persze 3D-gyorsításra alkalmas videokártyára akkor érdemes pénzt áldozni, ha játszani is szeretnénk, egy erősebb modellért pedig a CPU árának három-ötszörösét is elkérhetik. A valóság azonban az, hogy a legtöbben csak alsó-középkategóriás videokártyát engedhetnek meg maguknak anyagilag, illetve ez található azon a lélektani árhatáron, amennyit még hajlandók erre a komponensre áldozni.

Ilyenkor választástól függően számolni kell kisebb-nagyobb kompromisszumokkal a sebességgel és/vagy a grafikai részletességgel kapcsolatban, ezért minden csepp plusz
erő segít, hogy kedvenc játékaink egy kicsit jobban fussanak, és minél később kelljen újra videokártyát cserélnünk.

Ha jól választunk, akár két-három évig is kitart egy megfizethető videokártya anélkül, hogy az újabb játékok lelassulnának. Az okos döntéshez az is hozzátartozik,
hogy olyan modellre voksolunk, amelyet a gyártó előkészített túlpörgetésre, ezzel a trükkel ugyanis jó esetben akár 20-25 százalékot is gyorsíthatunk gépünkön.

Körültekintően adagolt órajelemeléssel akár 20 százalékot is gyorsíthatunk videokártyánkon, és attól sem kell tartanunk, hogy tönkretesszük.

Videokártyák tuningja egyszerűenvideokártyák

A videokártyán dolgozó grafikus chip tuningolása nagyon hasonlít a hagyományos processzortuninghoz. A gyorsulás érdekében az órajelet, a stabilitáshoz pedig a feszültséget kell növelni. A helyzetet egyrészt a dinamikus turbómód, másrészt a fedélzeti memória bonyolítja.

Előbbinél azzal is számolnunk kell, hogy a fogyasztást eddig engedi növelni a BIOS-ba kódolt korlátozás és a kártyára szerelt hűtés, utóbbinál pedig a rendszermemóriához hasonlóan szintén játszani kell a feszültséggel és az  órajelekkel. A videokártya-tuningot ma már minden gyártó támogatja, és ha a mellékelt, gyártói programot használjuk, garanciavesztéstől, illetve meghibásodástól sem kell tartanunk.

Ugyanakkor érdemes olyan videokártyát leemelni a boltban a polcról, amelyet előkészítettek a tuningra – a gyári referenciahűtések nem igazán alkalmasak
erre. Szerencsére pár ezer forint felárért már alaposan túlméretezett, egyedi hűtési rendszert és megerősített feszültségszabályzó áramkört kapunk. A különleges kártyákon még a chipek is válogatottak, ám ezekért már prémium árat kell fizetnünk.

Hogyan tuningolj 6 lépésben.

A következő részben hat lépésben megmutatjuk, hogyan tuningolhatod fel videokártyádat egyszerűen, amivel szerencsés esetben akár 15-25 százalékos gyorsulást is elérhetsz játékok alatt. Ezt az extra teljesítményt több célra is felhasználhatod. Például feljebb kapcsolhatod a felbontást, ha eddig nem a kijelző natív pixelszáma volt beállítva.

A grafikai részletességet szabályzó potmétert is bátrabban tolhatod a maximális állásba, vagy ha ez már a lehető legjobb beállításon van, hát az élsimításon  javíthatsz. Szintén hasznos a pluszteljesítmény arra, hogy extra fps-t préselj ki a PC-dből, így kedvenc játékod nemcsak szép lesz, de a folyamatosnak látszó 30-40 fps elyett 50-60 fps-sel fog futni, ami például egy kompetitív, a gyorsaságra és a reakcióidőre építő játékban kritikusan fontos.

Videokártyák tuningolása

1.

VGA-kártya kiválasztása

Egyedi és a szükségesnél sokkal nagyobb kapacitású hűtéssel szerelt videokártyák szükségesek a túlpörgetéshez. Az ilyen modellekbe a gyártó már tervezéskor belekalkulálta az  rősebb feszültségszabályzó áramkört és a komoly hűtést. Gyakran gyári órajeltuningot, illetve a gyorsabb tempóhoz igazított feszültségszabályzó VRM-áramkört is igénybe 

2.

Hűtés ellenőrzése

A Furmark programmal maximálisan leterhelheted videokártyák chipjét miközben a GPUZ-vel vagy a gyártó saját programjával figyeled a GPU hőmérsékletének alakulását.Ez  ellően alacsony kell hogy legyen, így melegedés egészen biztosan nem fog akadályozni a túlpörgetésben.A videokártyán a VRAM- és a GPU-órajeleket külön-külön tudod  szabályozni.

3.

Órajelemelés

Először keresd meg a GPU maximális órajelét, amelyen még stabil és grafikai hibáktól mentes a kép.Emeld az órajelet előbb nagyobb, majd egyre kisebb lépésekben. Mikor átléped a kártya maximális határát, a tesztprogram lefagy, és visszakerülsz a Windows asztalra. Ilyenkor növeld meg a GPU feszültségszintjét, és futtasd le ismét a tesztet.

4.

Tuninglimit emelése

A modern kártyákon nem engedik túlzottan megemelni a feszültségszinteket a gyártók, mégis érdemes növelni, így az engedélyezett maximális TDP-érték (Power Limit) is  növekszik. Ezzel a trükkel sikeres túlpörgetés esetén 200 MHz-cel megemelheted a GPU órajelét, és az eff ektív 8 GHz-es videomemória 9-9,4 GHz-re gyorsítható.

5.

Profilba mentés és aktiválás

Ha a gyors, terheléses vizsgálat már nem mutat hibát, és megtaláltad a stabilan tartható, megemelt órajelet, mentsd el profi lba a beállítást, és a tuningprogramot (MSI Afterburner, Gigabyte VGA Clock, Asus GPU Tweak II) utasítsd arra, hogy ezt töltse be automatikusan minden rendszerinduláskor. Néhány program OSD-menüt is kínál, így ellenőrizheted, hogy valóban aktív-e a tuning.

6.

Tesztelés

Érdemes a túlpörgetés megkezdése előtt és után is tesztprogramot futtatni, hogy megtudd, mennyit gyorsult a gép játékok alatt, továbbá a stabilitás további tesztelésére is hasznosak ezek az alkalmazások. A FutureMark 3DMark és az Unigine SuperPosition tesztjeit ajánljuk, emellett kedvenc játékaid alatt is próbáld ki a felhúzott videokártyák teljesítményét.

Vélemény, hozzászólás?