NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul üzletünkben. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.
Bővebb információ

logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

Szakértőnk segít!

Hogyan lehet diagnosztizálni és potenciálisan helyreállítani egy „meghalt” vagy haldokló merevlemezt (rövid névén hhd-t). Ne feledje, hogy ezeknek az utasításoknak a betartása nem garantálja a merevlemez helyreállítását. Ezen kívül, legjobb a szakmai segítség választása, mely valószínűleg költséges megoldás lesz.

Az alapvető teendők!

1. Belső merevlemez esetég azonnal hagyja abba a számítógép használatát.

windows leallitas

A merevlemez bekapcsolt állaptban mindig forog és a teljesítménye problémákba ütközhet így a legjobb, ha a merevlemezt a lehető leghamarabb leállítja.
Ehhez szükséges számítógép, (laptopot) kikapcsolása és FONTOS ne kapcsolja be újra.

Ha aggodik az adtok elvesztése miatt!
Távolítsa el a számítógépből a HDD-t és azonnal forduljon azonnal szakemberhez.

2. Külső meghatónál, windowsban távolítassuk lemezünket.

Hordozható egyéségnél probléma lehet a házrész vagy a USB kábel és nem magával a lemezzel van a gond.

merevlemez kiadas

A merevlemez diagnosztizálásához először el kell távolítania a meghajtót a számítógépéről. Ezt követően meg kell vásárolni egy merevlemez-dokkolót vagy egy USB-kábel átalakítót, így lehetővé válik merevlemez csatlakoztása egy másik számítógéphez.

A merevlemez eltávolítása előtt ellenőrizze, hogy a számítógép ki van-e húzva az aljzatból illetve az akkumulátor el van távolítva (laptop esetén).

Tapasztalatink alapján Mac gépek estén kissé nehezebb feladat a merevlemez eltávolítása. Ha mégis meg kívánja tenni, akkor körültekintően járjon el.

Ritka esetekben előfordul, hogy merevlemezünk az adott számítógépen nem működik, de másik gépben igen. Ez tünete lehet a meghibásodott alaplapnak (pl. sérült USB aljzat.) Ha a merevlemezét másik a számítógépen futtatni tudja, akkor forduljon egy szakértő felé, hogy adott számítógépét, kivizsgálja.

TIPP!
Külső házból úgyanolyan egyszerű kihúzni a kábelt mint a számítógép esetén, tehát fogjon egy másik USB kábelt és tegyen egypróbát.

blank
Merevlemez részei

3. Ismerje a merevlemez különféle összetevőit.

furcsa hangok

A merevlemezeknek három különálló elemük van, amelyek meghibásodásuk esetén valószínűleg adatvesztést okoznak:

  • NYÁK – Zárt áramkör, általában a merevlemez alján helyezkedik el, vezérli a merevlemez legtöbb funkcióját, valamint merevlemez-információk olvashatóvá történő lefordítását. Ezek áramköri lapok általában zöld színűek.
  • Lemez tányér (ok) – Vékony lemezek, amelyek tárolják az adatokat. A lemezek felelősek a legtöbb zajért, amelyet a merevlemez indításakor hallanak.
  • Író / Olvasó Fejegység – A fejszerkezet az, ami leolvassa a tálak adatait. Ismételten nem tudja megjavítani a fejegységet professzionális szintű tapasztalat és felszerelés nélkül.

4. Mérje fel, milyen hangokat hallat a meghajtó.

ne nyuljon hozza

Attól függően, hogy mi a baj vele, a merevlemez bizonyos hangokat ad ki. A pontos diagnózis érdekében feltétlenül keresse meg a merevlemez modelljét az általa kiadott hanggal.
• Például: ha a merevlemez kattanást hallat, akkor valószínűleg problémája van a fejegységgel. [2]
• Sajnos a legtöbb ilyan probléma, amelyet az általuk okozott hang alapján lehet diagnosztizálni, szakszerű hozzáértést kíván.

Tartózkodjon a barkácsolós gyorsjavításoktól. Ide tartoznak például a merevlemez befagyasztása vagy erőszak alkalmazása (pl. kopogtatás). Míg egyes felhasználók kijelentik a módszerek sikerességét, de tapasztalatunk, hogy a merevlemezen történő rövid távú javítás után már a szakszerű helyreállítás esetén az adatok sikeres helyreállítása szinte reménytelen, mint ha előbb egy erre szakosodott laborban nyúlt volna hozzá.

RÖVID TÁVÚ MEGOLDÁS!
Rövid távon gyors megoldást jelent, de a merevlemez minden esetben véglet tönkre megy.

5. Konzultáció egy helyreállító céggel

konzultacio ceggel

Be kell látni, hogy a merevlemez helyreállítása szakemberek feladata.A merevlemez hihetetlenül összetett felépítése miatt a meghajtónkat addig nem fogja tudni kijavítani, vagy helyreállítani tárolt adatokat, amíg nem rendelkezünk fejlett laboratóriumi és technólogiai valamint szakmai tapasztalattal. Ezért erősen tanácsoljuk, hogy ha vissza szeretné állítani adatait, mindenféleképpen forduljon segítségért. Be kell látni a merevlemez helyreállítás szakemberek dolga.

Még a NYÁK-áramkör cseréje is haladó gyakorlat, mely alapos ismereteket igényel például az áramkör forrasztására és az alkatrészek pontos cseréje.

FONTOS TEHÁT!
Az merevlemez javításának megkísérlése csak csökkenti annak esélyét, hogy a szakember meg tudja javítani.

Igen, számítani kell arra, hogy sok pénzt kell fizet a helyreállításért. A merevlemez igazi helyreállítása tiszta helyiségek, speciális berendezések és magasan képzett szakember hozzáértésére van szükséges. Valószínűleg több mint tíz akár több száz ezer forintot kell költeni adatainak visszaszerzésére.

6. Keresse meg az Ön igényeinek leginkább megfelelő javító céget.

merevlemez-fizetes

A meghajtó-helyreállítási szolgáltatásokat általában a helyi erre a célre szakosodott műszaki üzletben találja meg.
Ha kiválasztott az Önnek tetsző céget.
Akkor azt javasoljuk ne válasszon másikat. Miért? Mivel a cégek is ugyanúgy próbálkoznak az adatok helyreállításában ezért ők is többször szétszerelik és felnyitják az adathordozót és megkísérlik a javítást. Így tehát Ön csak növeli annak kockázatát, hogy az adatai végleg elveszíti.

Vélemény, hozzászólás?