logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

NYITVA TARTÁS VÁLTOZÁS!
Tájékoztatjuk, hogy üzletünk 2023.08.11.-én ZÁRVA tart. NYITÁS: 2023.08.14. 09:00-tól! PCMentés csapata! +36706056270

400% -al gyorsabb

Szédítő Windows 10 gyorsítása, rejtett 400 százalék és egykattintásos varázslat.

Továbbra is szakadatlan hódít Windows 10 Home a legtöbb számítógépen, laptopon ebből fut a legtöbb amiből persze sok jó hasznos funkció hiányzik. Mindenkinek elege van az üres ígéretekből, és a legtöbben már inkább rá sem kattintanak a gyanúsan sokat ígérő szoftveres tippekre.

Tartalomból

Windows 10 gyorsítása

Mi most egy olyan Windows-beállítást mutatunk nektek, amiről kevesen tudnak, pedig nagyon hasznos extra, és hatalmasat dob az olcsóbb, Windows 10 Home kiadás használhatóságán. Ezúttal nem kell elveszni a bonyolult parancssorok dzsungelében, nem hivatalos, harmadik féltől származó programokat futtatni és a rendszerleíró adatbázisban turkálni.

A cikkünkben leírt tippeken végiglépkedve közel Pro-funkcionalitást kapsz, sőt azt is megtudhatod, melyek a leghasznosabb beállítások, hogy egy kezesebb, biztonságosabb és gyorsabb rendszer álljon rendelkezésedre.

Windows 10 gyorsítása SSD-vel


Hívjon, segítünk a gyorsításban +36 70 605 62 70

Visszaállítjuk

Személyes adatait telepítés előtt lementjük majd telepítés után visszamáoljuk.

Naprakész frissítések

Operációs rendszert naprakészen frissítve adjuk át.

Garantáljuk

Biztos lehet benne, hogy látványosabban gyorsabb lesz készüléke

Tanácsadás

Amennyiben bővebb információra lenne szükséges kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

Verziók háborúja

A Windows 10 kiadásakor a Microsoft megváltoztatta stratégiáját is, így ma már nem az operációs rendszer verziószámát növelve vezeti be újdonságait, hanem félévente egy ingyenes frissítés keretében valósítja meg a modern szolgáltatásokat, nagyobb javításokat. Az azonban, hogy mit kapsz meg, és mit nem, már az első pillanatban eldől, amikor kiválasztod, hogy melyik Windows 10 verziót vásárolod meg. A legolcsóbb a Windows 10 Home, ez kerül a legtöbb, otthoni felhasználásra szánt gépre is.

A Windows 10 Pro jelentősen drágább, cserébe a végfelhasználók tábora, illetve az üzleti szféra egyaránt sok hasznos funkcióval lesz gazdagabb. A gond, hogy a kettő között csak pénzért lehet váltani, ez a váltás pedig igencsak költséges ahhoz, hogy egy átlagos felhasználónak megérje. Keretes írásunkban bemutatunk három olyan szolgáltatást, amelyeknek minden felhasználó hasznát veheti, cikkünk főszereplője azonban egy negyedik funkció, amely kevésbé ismert, pedig nagyon fontos kiegészítés.

Operációs rendszer motorházteteje

Ez a titkos fegyver a Helyi csoportházirendszerkesztő, amivel az operációs rendszered motorházteteje alá tudsz bekukkantani és itt szinte bármit megváltoztatni. Néhányan erre azt felelhetik, hogy a rendszerleíró adatbázisban (registry) mindent be lehet állítani, amire szükség lehet, azonban a registryértékek megváltoztatása rizikós, sokszor egy-egy funkció érdekében több helyen is módosítani kell az adatbázist, és még így is könnyen előfordulhat, hogy végzetes hiba csúszik be, a Windows pedig nem indul el többé.

A Helyi csoportházirend-szerkesztő ezzel szemben kényelmes grafikus kezelőfelületet ad, ahol az egyes funkciók elnevezései kellőképpen beszédesek, sőt minden beállítás alatt részletes leírást találsz az adott funkcióról (magyarul), így könnyen eldöntheted, valóban meg szeretnéd-e változtatni azt. Ez óriási hatalmat jelent, a számos bejegyzés között pedig nem nehéz elveszni, ezért cikkünk utolsó oldalán segítünk abban, mit érdemes itt átállítanod.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy Windows 10 Pro fut a gépeden, akkor sem árt elolvasni, és megváltoztatni ezeket az alapbeállításokat. Segítségükkel még jobbá teheted operációs rendszeredet. A gond csupán az, hogy a Helyi csoportházirend-szerkesztőt nem tartalmazza az olcsóbb Windows 10 Home verzió, így a legtöbb felhasználó kénytelen a Microsoft által meghatározott alapértelmezésekkel használni Windowsát, vagy harmadik féltől származó, kétes megbízhatóságú és hatékonyságú Windows-tuningoló szoftvert bevetni.

Windows 10 Pro előnyök

– BitLocker titkosítás

A rendszermeghajtót, a másodlagos adattárat, de még a hordozható USB-kulcsot is titkosíthatod, hogy ezzel is védd az esetleges adatlopást. Erre többféle megoldás létezik – köztük az ingyenes VeraCrypt –, a Windows 10 Pro integrált BitLocker megoldása azonban kényelmes és hatékony.

A titkosítás kellőképpen erős, emellett egyszerű a használata. A BitLocker saját ablakából vagy akár a meghajtó gyorsmenüjéből elérhető a titkosítás, a kulcsot pedig a Microsoft-fiókba is elmentheted. A titkosított rendszermeghajtó feloldása automatizálható, sőt a jelszó mellett PINkódot is beállíthatsz.

– Hyper v

A virtualizálás a mai modern gépeknek már nem okoz túlzott terhelést, ezért bárki számára elérhető. A virtualizált PC-n futó operációs rendszer teljesen izolált a gazdarendszertől, miközben egy ablakban könnyen használható. Itt kipróbálhatsz veszélyesnek gondolt programokat, beállításokat vagy éppen Windows alatt egy Linux rendszert.

A Windows 10 Próban elérhető a Hyper-V keretrendszer, amely egyszerűen, varázsló segítségével beállítható, de ha szükséges, a legapróbb részletekig testre szabható minden funkciója. Mivel a Windows 10-be integrálták, hatékony, gyors és stabil.

– Frissítés-szabályozás

Sok felhasználót az őrületbe kerget, hogy nem tudja megfelelően szabályozni, mikor telepíthet frissítéseket a Windows 10. Ez különösen a kezdeti Windows 10 verziók esetén okozott fejfájást, ma már aktív időszakon kívülre is időzíthető a javítások alkalmazása.

A Pro kiadásban ennél nagyobb mozgásteret kapsz, így például szüneteltetheted az összes frissítést, hogy a Windows Update egyáltalán ne zavarjon 35 napig.

– Verzióváltás ingyen

Első lépésben ellenőrizd, hogy milyen Windows 10 verzió fut a gépeden, illetve a [Gépház]-ban futtasd a Windows Update-et. Az ellenőrzéshez az msinfo32.exe parancsot használd, itt az első sorban láthatod rendszered pontos megnevezését.

Egy másik lehetséges módja az ellenőrzésnek, ha a [Win]+[R] gomb lenyomása után futtatni próbálod a gpedit.msc parancsot. Amennyiben az „A Windows nem találja a(z) ’gpedit. msc’ fájlt. […]” hibaüzenet fogad, sajnos nem érhető el Windows 10-eden a Helyi csoportházirend-szerkesztő – egyelőre. Korábban sokan próbálták előcsalogatni ezt a sok mindenre bevethető beállítómenüt, de a megoldások csak ideig-óráig működtek, és sok gond akadt velük.

Mi egy olyan módszert mutatunk meg, amely a hivatalos, Windows 10 Próban megtalálható Helyi csoportházirend-szerkesztőt adja a Home verzióhoz, vagyis teljesen biztonságos, és garantáltan működik. A funkció hozzáadásához szükséged lesz egy egészen speciális DISM parancskombinációra, amit az SQL Quantum Leap csapata dolgozott ki. A DISM a Deployment Image Service and Management modul rövidítése, és a Windows 7-ben mutatkozott be.

% F IN („% SystemRoot%
szervizing Packages Microsoft-Windows-GroupPolicy-ClientToolsPackage ~ * .mum”) DO (
DISM / Online / NoRestart / Add-Package: „% F”
)
% F IN („% SystemRoot % szervizing csomagok MicrosoftWindows-GroupPolicy-ClientExtensions-csomag ~ *
.mum „) DO ( DISM / Online / NoRestart / Add-csomag:” % F ”
)

Célja, hogy a már telepített operációs rendszeren (vagy a telepítési fájlokon) módosítást végezhessenek a rendszergazdák, így például modulokat, drivereket építsenek be vagy tiltsanak le.

A parancs begépeléséhez egy rendszergazdai jogosultságokkal indított parancssori értelmezőre lesz szükséged, ezért a [Start] menübe gépeld be a CMD parancsot, majd kattints a felső soron jobb egérgombbal, és válaszd a [Futtatás rendszergazdaként] opciót. Ide kell begépelni a kiemelt részen található parancssorokat, pontosan ebben a sorrendben, változatlan szintaktikával. A sikeres futtatást követően mindenképpen indítsd újra a gépedet.

Néhány esetben előfordulhat, hogy az első futtatás után nem érhető el azonnal a gpedit. msc parancsra a Helyi csoportházirendszerkesztő, ilyenkor a parancs újbóli futtatása, majd egy ismételt újraindítás nagy valószínűséggel megoldja a problémát.

– Ingyen alternatívan

Előfordulhat, hogy olyan gépen kell a Windows 10 Home alapbeállításaiba belenyúlnod, amelyen inkább nem engedélyeznéd a Helyi csoportházirend-szerkesztőt, vagy nem szeretnél vesződni a parancssor felkutatásával és/vagy begépelésével. Ilyenkor kiváló alternatíva a Policy Plus 1.0, amivel a legtöbb fontos beállítás elérhető egy kényelmes, grafikus kezelőfelületen. A program főbb részei angolul vannak, de a beállításokat magyar nyelven találod meg. Nem igényel telepítést, teljesen ingyenes, és képes exportálni, illetve importálni is a változtatásokat, így egy-egy jól felépített beállítási listával néhány kattintás csupán a számodra fontos opciók aktiválása.

– Windows 10 gyorsítása profin

A Helyi csoportházirend-szerkesztő birtokában már nekiállhatsz Windowsod alapos átalakításához, amikor is olyan aprólékos beállításokat is megadhatsz, mint hogy a notebook fedelének lehajtásakor milyen állapotba kapcsoljon a géped, hogy mi jelenjen meg a bejelentkezési képernyőn, mennyi adatot küldjön el a rendszer a Microsoftnak, és még folytathatnánk. Mielőtt azonban elkezded a tuningolást, azt javasoljuk, mindenképpen készíts biztonsági mentést Windows 10 Home operációs rendszered aktuális állapotáról. Erre bevált szolgáltatása van a Windowsnak, így érdemes ezt használni.

A [Start] menübe gépeld be a [Visszaállítási pont létrehozása] parancsot, így azonnal a releváns Rendszertulajdonság lapra jutsz. Itt – ha ez még nem történt meg – engedélyezd a Windowst tartalmazó tárolón a rendszervédelmet a [Beállítás] gombra kattintva. Lemezterületnek nem kell túlságosan nagy kapacitást beállítani, 1-2 GB-tal már el lehet indulni, de maximum 5 százalék az ideális méret. Az alsó [Létrehozás] gombra kattintva készítsd el az első rendszervisszaállítási pontodat. Amint ezzel megvagy, elkezdheted a
Helyi csoportházirend-szerkesztővel feltérképezni Windows 10-ed rejtett kincseit.

Fontos, hogy az itt elvégzett változtatások a gép újraindítását követően aktiválódnak. Érdemes több lépésben elvégezned a beállításokat, sőt jegyzeteket is készíthetsz, így ha valami nem működik, vagy nem úgy, ahogy gondoltad, könnyen visszaállíthatod eredeti állapotába. Ha valami nagyon elromlott, és a Windows 10 használhatatlanná vált, a Windows 10 telepítőkulcsáról (vagy DVD-jéről) indítsd el a gépedet, és válaszd a [Számítógép javítása] pontot.

Itt a változtatások előtti visszaállítási pontot jelöld ki, így a rendszer-beállítások ismét a régi, stabil, alapértelmezett értékekre váltanak vissza, te pedig újra – ezúttal óvatosabban – nekifuthatsz a tuningolásnak.

PW / FXLV20190626

Vélemény, hozzászólás?