NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul üzletünkben. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.
Bővebb információ

logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

Milyen legyen egy gamer laptop olcsó és jó?

Nos erről a gyártók igen másképp gondolkodnak. Milyen a gamereknek szánt laptopok? Szép és erős legyen ugyanakkor megfizethető, nos ezt mindenki másképp látja. Teszteltünk pár laptopot, hogy segítsünk dönteni.

Többek között:

ACER preadot Helios 300 | ASUS TUF Gaming FX505GE | DELL G 15 (5537) | LENOVO Legion Y530-15ICH | MSI GS73 Stealth 8RE | HP OMEN 15-dc0000nh

Gamer laptop a jövő?

Úgy fest már régóta megdőlt az a tévhit, hogy a PC-n lehet jókat játszani. De mivel mással lehetne kitűnni a szomszéd srác full tunigos asztali számítógépe mellet? Persze, hogy egy gamer laptoppal. Kompakt mérete, külső megjelenése valamit a mobilitás miatt egyre többen csábulnak át a laptopok világában.

Gyártók már nem most kezdték, mára már elég sok tapasztalatot gyűjtöttek össze, hogy ne csak a komponens fejlesztéssel tűnjenek ki, hanem árban is egyre lejjebb tudnak menni. Sokan teszik fel a kérdést gamer laptop olcsón? Nos igen az alsó árkategóriák már szűk 400.000 Ft-tól elérhetőek. Ezekben a gépekben már nem csak a legfontosabb komponensek találhatóak meg, hanem a legújabb AAA – címek futtatásától sem omlanak össze. A legjobb 6 gyártója egy frissen telepített windows 10 operációs rendszerrel teszteltük a gamer laptopjaikat.

Alap az i7 proci!

Tesztjeinkben komponensek terén már nincs akkora eltérés a gépek kialakítással és az extrákkal szemben. Gyártók mindegyike ragaszkodik a nyolcadik generációs Intel Core i7 -es hatmagos processzorokhoz ami már alap egy erős gamer laptopban, magas órajelek miatt már nagyon versenyképesek a PC-kel szemben. Ehhez legalább egy 8, de egyre gyakoribb a 16GB -os RAM amely már egy darab modul képében jelenik meg.  Tesztünkben egy gép kivételével mind gyárilag szerelt SSD-vel indul, hozzátesszük ebben az árba csak egy 256GB-os  méret kapott helyet, melyen egy windows 10-es rendszer kapott helyet. Persze nem az SSD-re kell telepíteni a játékokat hisze van még egy 1 terra-bájos merevlemezünk ami alap, hogy kell a nagy játékok számára.

Nvidia az uralkodó

Az általunk választott 6 márka Nvidia GPU-val szerelt. Között van a GTX 1050 Ti és GTX 1060, előbbi jelentősen gyengébb és kevesebb VRAM-al kell beérni és a memória órajel is szegényesebbre sikeredett, cserébe persze kevesebbet fogyaszt és nem is melegszik annyira ez a csendesebb hűtésben jelent előnyt.

Persze a gamerek világában a teljesítmény a lényeg ezért pedig a GTX 1060 a nyerő.

Vékony kávás kijelző

Készülékek többnyire karcsú kijelzőket kaptak és a képminőség is pompásra sikerült ellenben a fényerő nem volt az igazi. Pár géptípusnál már bevezették a 120/144 hz-es kijelző panelt ami játékoknak ez rettentő kiváltságos. még akkor is, hogy G-Sync az átállítható grafikus vezérlő miatt nincs aktiválva.

Gépekből nem hiányozhat az  1GB-es hálózati kártya sem. Emellett még nagyon odafigyelnek a gyártók a hangzásra is ezért mind a hat felsorolt gamer laptop igen jó térbeli hangzást kapott.

Kinézet mellé nélkülözhetetlen a 3D-s teljesítmény ebben nincs, valamint nagyon fontos még megvizsgálni, hogy a későbbieknek milyen alternatívák leszek a RAM és SSD bővítésre. Mivel az új vasunkat nem csak feltételezhetően játékra fogjuk használni, ezért érdemes odafigyelni a billentyűzetre is a kényelmes gépelés végett. Valamint hosszabb üzem időre is, hogy esetleg a szabadban tudjuk tölteni jó pár órát szeretett laptopunkkal.

Asztali PC-k vonzereje

Nézzük csak, gamer laptop olcsón, amit később már nem lehet vagy nagyon brutális áron tudod bővíteni. A 6 nagy márka mellett összehasonlítottunk ár és teljesítmény arányában egy asztali konfigurációt.

Itt jelentkezett az asztali PC-k fő vonzereje mivel az összeállított hagyományos gép jelentősen olcsóbban majdnem a feléből állt össze. És ez csak egy privilégium az asztali gamer számítógép javára. Az összes komponest Te magad tudod kiválasztani mind a kijelzőt mint a billentyűzetet és nem kell felesleges pénzt fizetni arra amire nincs is szükséged.

Még nem beszéltünk arról, hogy kedvedre válogathatsz a hosszú évek alatt fejleszteni kívánt modulok között és persze emellett naprakész leszel a szomszédok előtt.

Mit veszíthetünk? Persze, hogy a mobilitást, de erre például a Stream Otthoni funkciókkal egy gyengébb laptoppal streamelheted a játékokat egy erős otthoni asztali gamer PC-ről.

Összefoglalva

Melyik is a legjobb? Nos a gyártók igyekeznek eltérni mind külsőben mind színek, de az alapkonfiguráció minden esetben ugyan az.  Három gamer laptop olcsón kategóriába belekerült a GTX 1050 Ti GPU. Maradék 3 notebookba már GTX 1060 chip került, melyek közül az

Acer Predator Helios 300 vitte a primet. Brutális teljesítmény mellett külső vonzó erő és a masszív kialakításból sem volt hiány, de mondhatjuk, hogy a gép teljesen játékra készült mivel cipelni és üzemidőben sem a legjobb.

HP Omen 15 nagyon szépre sikerült, különösen a töltő dizájn és a teljesítményhez is képeset kissé magasnak találjuk a szabott árat.

Általános külsőt már megszokhattuk a DELL-től, most sem volt másképp, de az ujjlenyomat olvasó valamint a GTX 1060 kompenzál ebben egy kicsit, de sajnos az órajel kapott egy kis gyengítést a Max-G-nak közözhetően. És a kijelző fényere sem a legnagyobb és billentyűzet is egy szimpla verziót kapott.

Legolcsóbb modell, de ezt az alacsony árat már megszokhattuk volna a LENOVO-tól, ez most így van. Hat laptop közül ez lett a legolcsóbb, de ezt a teljesítmény abszolút kompenzálta. Kissé szegényes SSD és HDD választás miatt valamint az elég mindennapira sikerült arculat miatt nem sokan figyelnek majd fel rá.

Roppantul barátságos ár az ASUS TUF FX505GE-től és a billentyűzet valamit a kijelzőre is remekül sikerült. Bár Optane-HDD cserébe, jobban passzolt volna egy SSD-HDD kombináció, de végül is mi ezt korrigálhatjuk.

És íme a tesztek

Vélemény, hozzászólás?