logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

NYITVA TARTÁS VÁLTOZÁS!
Tájékoztatjuk, hogy üzletünk 2023.08.11.-én ZÁRVA tart. NYITÁS: 2023.08.14. 09:00-tól! PCMentés csapata! +36706056270

Különböző modellek

Bluetooth fülhallgató teszt | A teljesen vezeték nélküli fülhallgatóknál nagyon fontos, hogy jól illeszkedjenek fülünkbe, különben hevesebb mozdulatoknál elmozdulhatnak, vagy akár ki is eshetnek onnan.

akasztós

Akasztók

A fülkagylónkba kapaszkodó akasztók, mint amiket a Plantronics BackBeat FIT-nél is láthatunk, nagyon hatékonyak, de elég nagyok és feltűnőek.

szarnyas

Szárnyak

A Bose és néhány más gyártó apró szárnyakkal egészíti ki a fülhallgatót, mely így a fülkagyló belső felületének támaszkodik, és nem tud elfordulni.

Szoros illeszkedés

A legtöbb apró fülhallgató egyedül a különböző méretű szilikongumi harangok biztosította szoros illeszkedésben bízik, amely általában elég jól működik.

szoros illeszkedes​

Egyedi megoldás

Az Apple szokás szerint saját útját járja az AirPodsnál, melyeket egyszerűen csak be kell akasztanunk fülünkbe, ennek ellenére meglepően jól tartják a helyüket.

Tárolás és töltés

A teljesen bluetooth -os modellek egyik gyenge pontja az üzemidő, apró méretük miatt ugyanis nincs hely nagy akkumulátoroknak – nem csoda, hogy a tesztelt eszközök 2,5 óra (Kygo E7/900) és 7,5 óra (Samsung Galaxy Buds) tartományban maradnak működőképesek egy töltéssel. Annak érdekében, hogy ne kelljen naponta többször is konnektort keresnünk, a hozzájuk tartozó tokok kivétel nélkül hordozható powerbankként és töltőként is funkcionálnak.

De nemcsak a maximális üzemidő lényeges, hanem az is, hogy rövid ideig tartó töltéssel mennyit tudunk még zenét hallgatni róluk. Ezt úgy ellenőriztük, hogy negyed órát töltöttük a teljesen kimerült fülhallgatókat a hozzájuk tartozó tok segítségével. Ebben a tesztben az Apple Airpods végzett az élen, mely ennyi töltés után már körülbelül 3,5 óráig használható. Negatív példának felhozható a Sony WFSP900, mely mindössze 20 percet bírt.

Bluetooth fülhallgató teszt során figyelembe kell venni a készülékek hordozhatóságát és a tok méretét és tömegét is. Érdekes módon ezek és az akkumulátor kapacitása között semmiféle összefüggés nincs: míg az első generációs Airpods csak 44 grammot nyom, addig üzemideje meghaladja a 35 órát, ezzel szemben a 138 grammos, nehézsúlyú Pioneer SE-C8TW 14 óra után már hálózati táplálásra szorul.

A méretbeli különbségek is látványosak, hiszen az Apple termékét nyugodtan zsebre is vághatjuk, a Pioneer modellje viszont igencsak kidudorodik. A tartók tervezésekor a gyártók apró, de hasznos finomságokkal tehetik kényelmesebbé életünket. Például a mágneses rögzítés nemcsak elegáns, de azt is biztosítja, hogy a fülhallgatók mindig helyes pozícióba kerülnek, nem nekünk kell az apró töltőérintkezőkhöz igazítani őket. Ideális esetben a készülék érzékeli, ha kivettük fülünkből, és magától kikapcsol, és akkor is így tesz, ha a töltőtokba kerül. Ez utóbbit szinte mindegyik tesztelt fülhallgató tudja, az egyik meglepő kivétel ez alól a méregdrága Bang & Olufsen.

Kezelési kihívás

Míg a klasszikus fejhallgatóknál bőven van hely a kezelőszerveknek, addig a tesztelt apróságoknál ezek elhelyezése már nem ennyire egyszerű. A gyártók nagy része a gombokra esküszik, pedig ezek nem túl előnyösek, hiszen megnyomásukhoz vagy két kézzel kell dolgoznunk, vagy elviselni, hogy a fülhallgatót nekinyomjuk fülünknek, ami legalábbis kényelmetlen. Ez utóbbi miatt például a Bose SoundSport Free gyakorlatilag nem is kezelhető menet közben.

Bluetooth fülhallgató teszt
Méretkülönbség: egyes töltő- és hordozótokok kényelmesen elférnek zsebünkben, mások inkább egy kis méretű szemüvegtokra emlékeztetnek

Sokkal kényelmesebb az érintéses vezérlés, ezért is értékeltük ezt a megvalósítást magasabb pontszámmal, de ellenőriztük például a gesztus- és hangalapú irányítást is. A lejátszás és megállítás a legtöbb esetben gond nélkül működik ezekkel is, de a számok közötti ugrás és a hangerő állítása is általában megbízható. Bluetooth fülhallgató teszt alatt acsúcsot egyértelműen az Apple képviseli, köszönhetően a Sirinek, mely szinte bármiben tud segíteni nekünk.

Az egyetlen gond, hogy nem mindenki szeret nagyközönség előtt a fülhallgatóhoz beszélni. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a sokféle kezelőszerv miatt minden modell megszokást, tanulást igényel, és néha bizony türelmet is. A Kygo E7/900 esetében például a visszalépéshez az egyik gombot 2 másodpercig kell nyomva tartani, viszont a lassú működés miatt sokszor inkább az aktuális szám elejére jutunk csak. Hasznos, de sajnos ritka szolgáltatás a zene megállítása akkor,ha a fülhallgatót kivesszük fülünkből – ezt csak hat termék, köztük az első háromban tanyázó Apple és Sennheiser gyártmányok, tudják.

Érintés vagy nyomás

A zenelejátszás irányításához a gyártók vagy gombokra, vagy érintésérzékeny felületre  hagyatkoznak – az utóbbi általában kényelmesebb kezelést biztosít.

A Jabra az Elite Sport esetében a gombokat választotta, ezeket nyomva azonban a fülhallgatót is bepréseljük fülünkbe, ami kellemetlen érzés

Nagyon kényelmesen és könnyen kezelhető
ujjbegyünkkel a bluetooth -os Bang & Olufsen E8 2.0, amelynél érintéssel is elérjük valamennyi fontos funkciót

Változó hangminőség

A legnagyobb kényelem és a legjobb kezelhetőség sem ér sokat, ha a hang viszont pocsék – ezért is vettük figyelembe ezt a jellemzőt a legnagyobb súlyozással. Tesztünkben ezen a téren a Bose SoundSport Free lett a legjobb, tiszta, erőteljes hangjával, melyet nem próbáltak meg valami fals mélyhangkiemeléssel mesterségesen feljavítani. Az egyetlen kritika a vokálokat érheti, melyek időnként erőtlennek hatnak, de a teljes képet nézve maximálisan elégedettek lehettünk.  A Bose mellett a

bluetooth fülhallgató teszt győztes a Sennheiser Momentum

és az Audio-Technika SPORT7TW tetszett még, ezeket követi nem sokkal lemaradva az Apple Airpods család, mely nyitott kivitele ellenére is egész tisztán és természetesen szól, és nincs híján a mélyhangoknak sem, bár lehetne kicsit dinamikusabb. Nem volt rossz a Jabra Elite Active 65t  teszt sem, de a középkategóriában már egyre több mesterséges hangzású modellt találunk, melyek túlhangsúlyozzák valamelyik – rendszerint a mély – tartományt. Általános felhasználásra a legtöbb versenyző egyébként megfelelő, és különösen kellemes meglepetés volt ebből a szempontból a szuperolcsó QCY T1, mely árához képest remek hangminőséggel bír.

Bluetooth fülhallgató teszt során csalódás volt a Bang & Olufsen 100 ezer forintos E8 2.0-ja, melynek hangja ugyan tiszta, de híján van minden térnek és dinamikának, de a szintén drága Master & Dynamics MW07 sem éri el azt a szintet, amit ára alapján elvárnánk.

Annak, hogy egyes modellek hangminőségében csalódnunk kellett, több oka is lehet: vannak olyan példányok, melyek egyszerűen csak torzítanak, másokban a hangmérnökök túlzásba vitték valamelyik tartomány kiemelését, harsánnyá, tolakodóvá, hosszabb távon fárasztóvá téve őket. Ez nemcsak a mélyhangok esetében gond, hanem a magas tartományban is, ahol például a zongora vagy a cintányér kerülhet túlzottan előtérbe és okozhat akár torzítást is. Persze a hangminőség megítélése nagyban függ az egyéntől és a hallgatott zene stílusától is, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes élő tesztet is végezni.

Mint már említettük, az ilyen hallójáratba dugható eszközök hasonlóan működnek a füldugókhoz, így több versenyző is kínál úgynevezett hearthrough, vagy más néven átmenő üzemmódot. Ezt aktiválva egy mikrofon segítségével belekeverik a zenébe a kültéri zajokat, lehetővé téve az odafigyelést egy beszélgetésre, vagy a biztonságos közlekedést, sportolást a városban. Az Apple Airpods nyitott kivitele feleslegessé teszi ezt a funkciót, itt ugyanis elég tisztán hallani mindent, és a Plantronics BackBeat FIT 3100 esetében is ez a helyzet, ez a termék viszont jóval lazábban ül fülünkben, ami negatívan befolyásolja a hangminőséget is.

Bluetooth -szal mindig közel

Külön oszlopot szenteltünk a táblázatban a Bluetooth kapcsolatnál mérhető hatótávolságnak, mely akkor lehet érdekes, ha otthon is szeretnénk fülhallgatóval zenét hallgatni, és nem akarjuk ehhez állandóan zsebünkben hordani a telefont. A teszt során egyszer nyílt térben, 25 méterről, egyszer pedig beltérben, 11-15 méterről vizsgáltuk, hogy mire képesek a versenyzők. Az első akadályt valamennyien elfogadható értékeléssel vették, de a mezőny nagy részének az ajtó sem okozott gondot. Amikor viszont átmentünk a harmadik szobába, tehát két fal került a telefon és a fülhallgatók közé, akkor egyedül a Sony WFSP900 volt képes értékelhető hangminőséget felmutatni.

Sportra, kültérre szánt eszközöknél fontos a vízállóság, és a legtöbben legalább fröccsenő víz ellen védettek, ami az IPX4 feltételeinek teljesítését is jelenti. Ezzel biztosak lehetünk benne, hogy egy hirtelen záporeső még nem jelenti a fülhallgató végét, de vízbe meríteni csak az IPX7-nek megfelelő eszközöket szabad. Ez sem jelent úszást, inkább csak egy fürdőkádat, aki ennél is többre vágyik, annak a Sony WFSP900-at kell választani, ez ugyanis IPX8-as. Persze a gyakorlatban erre ritkán van szükség, hiszen a zene forrását is magunkkal kell vinni a mélybe.

Bluetooth fülhallgató teszt összesítő táblázata

tablazat teszt

Bluetooth fülhallgató teszt eredmények

Legjobb vétel
QCY T1

QCY T1
Árához képest csodálatos Tesztünk legnagyobb meglepetését a QCY T1 okozta, mely valamennyi konkurensénél olcsóbb, mégis sikerült a középmezőnybe jutni.

Tesztgyőztes
Sennheiser

Sennheiser Momentum
A pódium legfelső fokán A Sennheiser Momentum kiváló hangminőséggel rendelkezik, kényelmes viselet és nagyon könnyen használható.

Vélemény, hozzászólás?