Acer Predator Helios 700 teszt

Acer Predator Helios 700 kiemeltkep

A szétcsúsztatható játékerőmű

Az Acer Predator elnevezésű termékcsaládja ritkán szokott csalódást okozni, így bizakodva vettük kézbe új gépüket, a Helios 700-at is, mely ha fel akarnánk vágni vele,

Az Acer már évek óta az egyik meghatározó szereplője a játékra kihegyezett laptopok piacának, méghozzá nem is akármilyen eredményekkel. A kifejezetten ebbe a szegmensbe szánt Predator elnevezésű termékcsalád­juk gépeiben ritkán kellett csalódnunk, ráadásul a gyártó mindig igyekszik feldobni valami szokatlan megoldással a modelljeit: hogy mást ne mondjunk, a Predator Triton 900 például forgatható kijelzővel érkezett, ami egy gamer laptop esetében enyhén szólva sem alapfelszereltség.

Épp ezért bizakodva vetettünk egy pillantást az Acer egyik legújabb felső kategóriás modelljére, a Predator Helios 700-ra is. Specifikációit elnézve valódi szörnyetegnek tűnik, amiből hardver téren nem spóroltak ki semmit, és ezt a kon­cepciót erősíti meg a laptop egyik legnagyobb újdonsága, a szétcsúsztatható billentyűzet is, aminek hála hatékonyab­
ban lehet hűteni a gép belsejét, legalábbis papíron. És hogy hogyan szuperál ez az érdekes koncepció a gyakorlatban?
Tesztünkből minden kiderül!

Félelmetes ragadozó

Az Acer Predator Helios 700 egy csúcskategóriás géphez illő, méretes dobozban érkezik, melyben a laptopon túl ott lapul még annak téglányi méretű és súlyú töltője is. A gép már ráné­zésre masszív darab, a mérlegre rakva pedig 4,5 kilót nyom, ami egyrészt azt jelenti, hogy nem túl egyszerű feladat magunkkal hurcolni bárhová is, másrészt viszont a nagy tömeg azt is mutatja, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, így az összeszerelésre nem lehet panasz. Az Acer laptopja nem nyikorog és nem hajlik, a monitor zsanérjai sem lötyögnek, így ezen a téren minden dicséretet megérdemel a gyártó.

Ami a Predator kinézetét illeti, itt nem igazán fogunk meg­lepődni, a Helios 700 ugyanis a termékcsaládra jellemző agresszív formatervet kapta meg, letört élekkel, hatalmas hűtőrácsokkal, hátul világító Predator lógóval és mattfekete külsővel, így már távolról ordít róla, hogy ez bizony egy szi­gorúan játékra tervezett masina. Az Acer mérnökei pedig nemcsak a kinézetnél, de a portok számánál sem fogták visz-sza magukat, így a Helios 700-ban van minden, amit az ember ezen a téren csak megkívánhat. Kapunk 3 db USB 3.1-es és egy USB-C csatlakozót, de nem hiányzik a gépből a Thunderbolt 3, a mikrofon- és fejhallgató-bemenet, az Ethernet csatla­kozó, a DisplayPort vagy a HDMI kimenet sem.

A Szörnyeteg elszabadul

A Helios 700 már kinézetre is elég tiszteletet parancsoló jószág, ez a tisztelet pedig csak tovább fog növekedni, ha vetünk egy pillantást a belsejére is. Mint a bevezetőben már említettük, felszereltsége enyhén szólva is brutálisnak mondható: a gép lelkét egy kilencedik generációs, nyolcma­gos Intel Core i9-998OHK processzor jelenti, a mérnökök pedig emellé hozzácsaptak még 64 GB RAM-ot és egy GeForce RTX 2080-as videokártyát is. Adataink tárolásáról két egyte-rás, RAID-o-ba kötött SSD, valamint egy szintén egyterás hagyományos merevlemez gondoskodik, a 17 colos kijelző pedig bár „csak” full HD felbontású, de cserébe 144 Hz-es kép­frissítésre is képes, valamint G-Sync-kompatibilis.

Talán mondanunk sem kell, hogy ezzel a hardverrel a leg­újabb játékok is könnyedén futtathatók full HD felbontá­son, és magas grafikai beállításokkal, legtöbbször akár 144 fps-sel is, így bármivel terheljük meg a Helios 700-at, az jó eséllyel nem fog kifogni rajta. Mi a teszt során az újabb játé­kok közül a Call of Duty: Modern Warfare-t, a Borderlands 3-at és a Need fór Speed: Heatet próbáltuk ki rajta, míg a klasszikusabb címek közül a GTA 5-öt, a Witcher 3-at és a Titanfall 2-t nyüstöltük egy kicsit, de természetesen egyik program sem tudta két vállra fektetni az Acer laptopját.
Érdemes lehet továbbá azt is kiemelni, hogy a 144 Hz-es monitor miatt a Helios 700 akár kompetitív játékokhoz is jó választás lehet, hiszen egy-egy kiélezett meccs során sokat számíthat a jobb képfrissítés.

Ilyen komoly hardver ilyen kicsi helyre pakolva persze durván melegszik, de nem kell kétségbeesni, mert a Hyper-Drift Keyboard képében az Acer erre is kínál megoldást. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a Helios 700 billentyű­zete egy könnyed mozdulattal előrehúzható, így pedig feltá­rul két hatalmas ventilátor, illetve a gép Gorilla Glass mögé rejtett hűtőrendszere is, ezzel növelve meg a hűtés teljesít­ményét. A rendszer pedig tökéletesen működik a gyakorlat­ban: a billentyűzet széthúzása után érezhetően csökken a gép belső hőmérséklete, bár azt persze nem árt figyelembe venni, hogy ilyen esetekben a Helios 700 valami eszméletle­nül hangos lesz, és igen erősen fújja is a levegőt mindenfelé -de hát valamit valamiért.

Amit fontos még kiemelni, az a turbózás lehetősége: amennyiben ugyanis szétcsúsztatjuk a billentyűzetünket, úgy lehetőségünk lesz túlhajtani a processzort és a video­kártyát némi extra teljesítmény reményében. Ezt végez­hetjük manuálisan is, de ha nem szeretnénk ilyesmivel bíbelődni, akkor sincs minden veszve: a Helios 700 szeren­csére egy beépített Turbó gombbal érkezik, amit megnyomva automatikusan felpörgethetjük a hardvert, ameny-nyiben a helyzet úgy követeli meg.

A tökéletes játékos?

Az Acer Predator Helios 700 tehát kívül-belül egy valódi gamer laptop, ami mellett hiba lenne szó nélkül elmenni.
Komoly hardverét nem igazán tudja egyetlen mai program sem megizzasztani, még a legmagasabb grafikai beállítások és a 144 Hz-es képfrissítés mellett sem, ráadásul a szétcsúsztat­ható billentyűzetnek hála attól sem kell félnünk, hogy valami odabent túlmelegedne játék közben. Persze a Helios 700 elég nehéz és zajos, arról is nem beszélve, hogy akkumulátorról jó, ha egy órát üzemel, de igazából ezek a játékra kihegyezett lap­topok általános jellemzői. Meg legyünk egy pillanatra teljesen őszinték: aki ilyen gépet vesz, az jó eséllyel játszani szeretne vele, nem csendben és diszkréten cipelni mindenhová.

Ami viszont komolyabb visszatartó erő lehet egy vásárlás során, az a gép ára, a nálunk járt, full extrás változatért ugyanis hazánkban több mint 1 millió forintot kérnek, ami, akárhogy is nézzük, nem kevés pénz. De ha valaki ekkora összeg kiadását is megengedheti magának, és szeretne egy játékra kihegyezett laptopot- venni, akkor a Helios 700-at bátran ajánljuk figyelmébe, hiszen ebben a gépben minden megvan, amit egy felső kategóriás gamer laptoptól elvárna az ember, sőt a szétcsúsztatható HyperDrift Keyboard miatt még egy kicsit több is.

Ár

Ajánlott fogyasztói: 1 499 900 HUF De nagyábból mit is kapunk ezért? Egy NVIDIA GeForce RTX 2080-at, 1920 x 1080 FHD kijelzőt, 1TB-ás HDD-t valamint jogszizta Windows 10 Home rendszert. És persze a megszokott 3 év garanciát.
SKU: NH.Q4YEU.020