NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul üzletünkben. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.
Bővebb információ

logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

A tökéletes kép titka

Rengeteg múlik egy megfelelő monitor kalibrálás beállításán. A rossz kontraszt-, gamma- vagy éppen színbeállítások rossz képminőséget okoznak. Így kalibráld monitorodat!Monitorválasztáskor rengeteg szem pontot kell figyelembe ven ni: a méretet, a felbontást, a dizájnt, az alapszolgáltatásokat, nem szabad megfeledkezni azonban arról sem, hogy milyen képminőséget nyújt a kiszemelt modell.

Ezt alapvetően befolyásolja a panel típusa, amely meghatározza a betekintési szögeket, a színmélységet, a megjeleníthető színek számát és a színhelyességet. Sajnos hiába az egyre fejlettebb technológiák, a boltban megvásárolt kijelző a kicsomagolás utáni első bekapcsoláskor általában pocsék képet ad. Ezen azonban lehet segíteni egyszerű beállításokkal vagy egy célhardverrel.

Hardveres monitorbeállítás: tökéletesen kalibrált kijelzőhöz drága műszerre van szükség

Monitor kalibrálás mítosz

A monitorokat (de a tévéket, notebookkijelzőket és minden egyéb képernyőt) ajánlott kalibrálni. Ezáltal nem csupán természetes színteret láthatsz majd, ideális lesz a megjelenített kép kontrasztja, fényereje, a háttérvilágítás homogenitása, és a színhelyesség is a helyére kerül.

A pontos beállítás nagyon nehéz folyamat, ugyanis csak a saját monitorodat látod magad előtt, nincs referencia, amihez viszonyíthatnál, így könnyen lehet, hogy már hónapok vagy akár évek óta egy roszszul beállított kijelzőt nézel. Szerencsére egyre több gyártó ismeri fel ezt a problémát, és igyekszik gyári kalibrálással kezelni.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes legyártott megjelenítő átesik egy beállítási folyamaton, mielőtt a bolt polcára kerül. Amikor otthon beüzemelned, azonnal jó képminőség fogad, bár ez nem teljesen igaz, hiszen az otthoni körülmények, a forrás (PC) egészen más, mint a gyárban használt, ezért némi utólagos finomhangolás elkerülhetetlen. Ehhez minden eszközt megkapsz a monitorok menüiben, még szoftveres segítséget is bevethetsz.

A jó képminőség alkotóelemei

A tökéletes képminőséghez rengeteg paramétert kell megváltoztatni, ezért sokan visszariadnak ettől, pedig mindössze 10- 30 percet rááldozásával el lehet érni a lehető legjobb eredményt.

Gamma: A gyári alapértéktől szinte biztosan el kell térned ennél a beállításnál, pedig nem mindegyik monitor támogatja megváltoztatását. Szerencsére a Windowsban is tudsz korrigálni rajta, így a középső színtónusok a helyükre kerülhetnek. Ha túl alacsony a gammaérték, a színtónusok kivilágosodnak, ha túl magas, sötét árnyalatokat látsz. A QuickGamma monitor kalibrálás  applikációval könnyen beállíthatod az ideálisnak tartott, 2,2-es értéket, amelyet a program elment és aktivál egy ICC-profil segítségével.

Fényerő, kontraszt: Ezeket az értékeket a környezethez is érdemes igazítani (sötét helyiségben nem szükséges túl nagy fényerő), emellett azonban figyelni kell arra, hogy a kép ne égjen be, ne legyen túl sötét, az árnyalatokat pedig meg lehessen különböztetni egymástól. A fehér nem lehet szürke, a fekete pedig lehetőleg teljesen sötét (RGB: 0:0:0) legyen. A fényerőt általánosan 120 cd/m2-re szokás beállítani.

Színhőmérséklet, fekete: A színhőmérséklet alapvetően meghatározza a képminőséget: a hideg kék irányba tolja el a színeket, a meleg pedig sárgít. Az ideális középbeállítás a 6500 K. A fekete jelszintet is érdemes meghatározni, bár ez az LCDtechnológiánál nehézkes (a fixen bekapcsolt háttérvilágítás miatt a 0 cd/m2 nem
érhető el). Ha ezt már sikerül megközelíteni, az javítja a kontrasztot és a képminőséget is.

Színárnyalatok: A három alapszín súlyozásának meghatározása kritikusan fontos a színhelyesség érdekében. Itt arra kell törekedni, hogy a tesztábrákon látható minden színárnyalatot képes legyél megkülönböztetni egymástól. Ha ezt sikerül elérned, a kijelzőn megjelenő képek olyan színűek lesznek, mint a valóságban (ez például nyomtatáskor kiemelten fontos).

PROFI SZÍNEK
A szoftveres hangolás kényelmes és mindenki számára elérhető módszer, de a professzionális felhasználáshoz nem elegendő, mivel messze nem pontos. Ha tényleg tökéletes képminőséget és színeket szeretnél, hardveres kalibráló berendezésre lesz szükséged, amely meglehetősen drága mulatság.

Ez egy speciális, USB-n kapcsolódó eszköz; a monitorra helyezve, egy szoftver segítségével meghatározza az adott kijelző ideális beállításait. Ha nem szeretnél sok pénzt elkölteni erre, érdemes egyszeri kalibrálási szolgáltatást vásárolni 5-10 ezer forintért.

Így állítsd be a monitorodat!

Gyári alaphelyzet. Legyen akár frissen vásárolt, új monitorod, akár régi, pár éves készüléked, a kalibrálást a gyári alapértékek visszaállításával kell kezdened. Ehhez töröld a videokártya adapterbeállításainál esetlegesen felvett színprofi lokat, majd a eszköz saját menüjében keresd meg a gyári resetfunkciót, és aktiváld, hogy minden érték alapértelmezettre  álljon vissza.

Szoftver vagy hardver?

Ha sikerült (akár csak kölcsön) is szerezned egy hardveres kalibráló eszközt, mindenképpen ezt használd, az egyéb, szoftveres megoldásokat maximum ellenőrzésként vesd be. Ha szoftveresen, saját szemeddel szeretnéd elvégezni a kalibrálást, a QuickGammára és a Windows beépített „Kijelző színkalibrálása” segédprogramokra lesz szükséged.

Gammaérték

A QuickGamma programban állíts be 2,2-es sRGB-értéket, majd indítsd el a Start menü keresésfunkciójával a [Kijelző színkalibrálása] varázslót. Ez egy egyszerű program, mely segít megtalálni az ideálishoz közeli monitorbeállításokat. Első lépés a gammaérték meghatározása, amit várhatóan a QuickGamma használata után már nem kell változtatnod.

Fényerő és kontraszt

A fényerősséggel elsősorban az LCD-kijelző háttérvilágítását állítod. A tesztábra hasznos segítség ehhez: akkor sikerül eltalálnod az ideális szintet, ha a bal alsó sarok nem szürke, már éppen látszik a zakó gallérja, és egészen halványan ki lehet venni a fekete háttéren lévő „X”-et is. A beállítás nagyon nehéz, és jó szem kell hozzá, ne sajnáld rá az időt!

Színkalibrálás

A színhelyesség kritikusan fontos, ha ki is szeretnéd nyomtatni a kijelzőn látott képet. A három alapszín értékét pontosan el kell találni, így a vörös, zöld és kék színek beállításain kell végiglépkedni. A [Kijelző színkalibrálása] varázslóban egy nagy méretű, öt árnyalatból álló szürke skála elszíneződéseit kell megszüntetned.

Tűéles feliratok

A ClearType a Microsoftmegoldása arra, hogy subpixel-rendereléssel, akár a színhelyesség csorbításával képes legyen bármilyen kijelzőn szép, éles feliratokat, vagyis szöveget megjeleníteni. A kijelzőbeállítási varázslóban ezt is fi nomhangolhatod, de kikapcsolva is érdemes megnézni, mert nem minden panelen mutat tökéletesen ez a feliratsimítás.

Vélemény, hozzászólás?