NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul üzletünkben. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.
Bővebb információ

logo1920x1080

H-P: 09:00 - 18:00

Biztonsági mentés gyorsan és egyszerűen

Nincs egyszerű dolga annak, aki saját biztonsági mentést szeretne készíteni telefonjáról. Cikkünkben nekik próbálunk segíteni.

iMazing
Teljeskörű helyi mentések készítése az Apple készülékek speciális szoftverek kellenek, ilyen példáúl az iMazing alakalmazás

Egyes felmérések szerint minden percben több mint 100 telefont lopnak el – nem csoda, hogy adatainkról szinte kötelező biztonsági mentést készíteni. Tudja ezt a Google és az Apple is, így a két közismert mobil OS már az első beállításnál rákérdez arra, hogy szeretnénk-e ezt a funkciót aktiválni. Az általuk kínált eljárások ugyanakkor nem mentesek a hátulütőktől: először is, a teljes mentés, ideértve minden személyes fotónkat, névjegyeinket stb., a gyártó szerverén, a felhőben landol.

Másodszor, ezekhez az adatokhoz nekik teljes hozzáférésük van.

Harmadszor:  teljes biztonsági mentésről sajnos egyik esetben sem beszélhetünk, hiszen nem mindenről készül másolat, a telepített alkalmazások és a hozzájuk tartozó adatok nem kerülnek mentésre.

Ezt a Google és az Apple az alkalmazásboltra bízza, vagyis a mentés visszaállítása során egyszerűen ismét letölti a korábban használt appokat. Ha viszont ezek bármelyike azóta eltűnt, vagy
esetleg egy rosszabb verzió került fel, akkor megjárjuk – mint ahogy akkor is, ha az alkalmazás készítője nem gondoskodott maga is valamilyen adatmentési megoldásról. A legjobb tehát az, ha teljes értékű helyi biztonsági mentést készítünk, amely minden adatot, alkalmazást tartalmaz, és csak mi férünk hozzá.

Mentés iOS-en Leef iBridge -el

Leef iBridge
Leef iBridge lehetővé teszi a legtöbb multimédiás adat, tehát a fotók, videok,
de még a névjegyek automatikus mentését is, melyeket jelszóval is védhetünk.

Teljes értékű helyi mentést csak speciális eszközökkel és beállításokkal végezhetünk az iOS alatt – és ugyanez igaz akkor is, ha az alkalmazásokról akarunk másolatot készíteni.

Teljes mentés egy lépcsőben

Az Apple, a Google-höz hasonlóan alapértelmezés szerint a cég által biztosított felhőben tárolja az eszközökről készített mentéseket. Annak érdekében, hogy a mentés készítése ne terhelje feleslegesen adatkeretünket, készítése csak akkor zajlik, amikor a telefon WLAN hálózatra kapcsolódik és töltés alatt van.

Biztonsági szempontból jó hír, hogy az automatikusan készülő mentésekbe a titkosított adatok, jelszavak és más érzékeny információk nem kerülnek be, ezeket csak a helyi mentésben
rögzíthetjük. Viszont a felhőben tárolt adatoknál továbbra is el kell fogadnunk, hogy az Apple rendelkezik az ezek megtekintéséhez szükséges kulcsokkal, és azokat bizonyos feltételek
teljesülése esetén a különböző hivatalok is megpróbálhatják megszerezni tőlük.

A kizárólag helyi mentésre történő áttéréshez először kapcsoljuk ki az automatikát: menjünk a Beállításokra, majd saját Apple ID-nkbe. A következő menüben az iCloud/iCloud biztonsági
mentés pontban deaktiváljuk ezt a szolgáltatást. Ezután folytassuk a munkát asztali gépünkön! Telepítsük az Apple iTunest és kapcsoljuk össze telefonunkkal kábelen. Most a bal
felső sarokban kattintsunk a megjelenő kis iPhone ikonra, és a Mentések alatt válasszuk az Ezen a gépen/iPhone mentésének titkosítása opciót. Miután beállítottuk a szükséges jelszót, a
Mentés gombra indul a folyamat.

Amennyiben csaka fotók, videók, multimédiás információk elmentése a cél, használhatunk egy kompatibilis külső eszközt is, PC igénybevétele nélkül. A Leef iBridge 3 például 70 euróért
rendelhető meg.

Helyi mentés a régi appokról

Bár az előbbiekben elkészített mentés szinte minden adatot tartalmaz, egyvalami mégis hiányzik: az alkalmazások. Tehát egy esetleges helyreállítás során az appokat az iPhone nem a PC-ről kapja majd meg, hanem ismételten letölti az AppStore-ból.

Ez az Apple szerint biztonsági okokból van így, védelemként szolgál a manipulált alkalmazások ellen. A felhasználó számára ugyanakkor hátrány, mert az Apple időnként szokott programokat törölni az alkalmazásboltból, amelyeket így nem is tudunk majd újratelepíteni onnan. De a megfelelő eszközökkel megkerülhetjük az Apple állította korlátokat is, és teljes értékű biztonsági mentést tudunk készíteni az appokkal egyetemben.

Régebbi eszközöknél a legjobb megoldás egy korábbi iTunesverzió, a 12.6.3.6 beszerzése. Ez az Apple-nél már nincs fent, de kerülőúton letölthető a https://wccftech.com/download-itunes-1263-windows-mac/ oldalon át.

Ez a változat lehetővé teszi az alkalmazások mentését is, tudniillik a 12.7-es verzió az, ahol az Apple áttért az új, szigorúbb protokollra. Ezenkívül azonban
történtek más változások is, amikre oda kell figyelnünk, mivel a régi iTunes már nem tud kapcsolatba lépni például az Apple Musickal. Zenetöltéshez tehát egy másik iTunes-változat kell, párhuzamos telepítésre azonban nincs módunk, virtuális gépet kell alkalmazni.

További gond lehet, hogy az iOS 12 már nem hajlandó a korábbi iTunes-verziókkal kommunikálni, itt tehát más gyártók termékeit kell igénybe venni – például az iMazinget, amely a  https://imazing.com/oldalról szerezhető be. Ez olyan teljes értékű mentést tud készíteni, ami az alkalmazásokat és a hozzájuk tartozó adatokat is tartalmazza.

Vegyük azonban figyelembe, hogy a helyreállítás csak ugyanarra a telefonra lehetséges, amelyről a mentés készült. Ennek oka, hogy az alkalmazásokat egy telefonhoz kapcsolt tanúsítvány is védi.

A legjobb tehát, ha minden eszközünkről külön mentést készítünk!

Biztonsági mentés Androidon

A Google Android általában mint elég nyitott operációs rendszer ismert, de ha adatmentésről van szó, itt is rengeteg akadály leküzdésére és saját szoftverekre van szükségünk.

Törlés a felhőből

Mielőtt létrehoznánk a helyi mentést, biztonsági okokból töröljük a Google szerverein tárolt változatot. Ezután már sem a szolgáltató, sem más állami vagy egyéb szervezet nem fog hozzáférni az adatainkhoz. Ehhez a telefonon menjünk a Beállítások/Rendszer/Biztonsági másolat menüpontba, majd a Biztonsági mentés a Google Drive-ba csúszkát húzzuk Ki állásba. Ezután még  törölnünk kell az aktuálisan érvényes mentést, amelyhez a drive.google.com weboldalon a Mentések mappában keressük meg a szóban forgó
eszközt és kattintsunk a Mentés törlése opcióra.

Mentés helyi tárolóra

A következő lépésben telepítsük a Helium nevű szoftvert, amely PC-s és mobilos részből áll. Az előbbit elérhetjük a https://github.com/koush/support-wiki/wiki/Helium-Desktop-Installerand- Android-App linken, míg a másodikért látogassunk el a Google Play alkalmazásboltjába.

Ezután be kell kapcsolnunk a telefon USB hibakeresés funkcióját, amelyet a Fejlesztői beállításokban találunk. Ezt a menüt viszont az Android alapból nem jeleníti meg, csak akkor válik láthatóvá, ha a Beállítások/ Rendszer/A telefonról/Buildszám pontra hétszer rákoppintunk (ez a menüpont egyes gyártóknál más menüben vagy más néven fut).

Miután a fejlesztői opciókat bekapcsoltuk, most már az USB hibakeresés is aktiválható. Ez után jöhet az asztali gépre telepített Helium kliens megnyitása, majd pedig az androidos app elindítása. Innen már egyszerű dolgunk van, mert készíthetünk biztonsági másolatot saját számítógépünkre a telefonon tárolt adatokból – egyedül az alkalmazásokhoz tartozó információk fognak hiányozni, ezek eléréséhez ugyanis rendszergazdai jogosultság szükséges.

Más szóval, rootolni kell a mobiltelefont! 

Root Checker így lesz teljes a mentés

Root Checker

Sajnos ahhoz, hogy személyes adataink mellett az alkamazásokat és a hozzájuk kapcsolódó adatokat is elmenthessük, roothozzáférést kell szereznünk a telefonon, ami nem veszélytelen.

A legtöbb esetben elég egy megfelelő program futtatása, de van olyan mobiltelefon is, ahol ehhez speciális szoftverek, USB-kábelek szükségesek. A módszer tehát telefonfüggő, így első lépésben ellenőrizzük, hogy nem rootolt-e már eleve a készülék – kisebb ázsiai gyártók időnként hajlamosak így árulni a mobilokat. Ezt az ellenőrzést a Play Áruházból is elérhető Root Checker Basic segítségével végezhetjük el.

Ha a válasz nemleges, a következő lépésben tegyünk egy próbát a KingRoot nevű alkalmazással, mely letölthető a https://kingroot.net oldalról. Ez elég sok készülékfajtát ismer, de  előfordulhat, hogy szükség lesz még a Team Win Recovery Project oldal meglátogatására is (https://twrp.me/Devices), ahol további információkat és telepíthető fájlokat találunk. A TWRP-féle módszer már egyáltalán nem veszélytelen, akár a telefon tönkremenetelével is járhat, így haladjunk óvatosan!

Miután sikeresen rootoltuk a készüléket, már könnyű dolgunk lesz: telepítsük a Titanium Backup Root verzióját a Play Áruházból. Ez az alkalmazás, annak köszönhetően, hogy a rootolt
eszközön a teljes tárterületet látja, képes biztonsági mentést készíteni minden adatról, beállításról is. Így már nincs akadálya a teljes értékű biztonsági mentésnek.

CP20181272

Vélemény, hozzászólás?