Profi módon szerelünk

laptop szervizHardver, szoftver vagy netes probléma? A legtöbb gondot néhány perc alatt elháríthatjuk.

„Próbáltad már ki- és bekapcsolni?”

Bármennyire is magától értetődőnek tűnik, sokszor előfordul, hogy fél órája lázasan keressük a hiba okát, és próbáljuk megjavítani a gépünket, mobilunkat, tabletünket stb., pedig egyetlen újraindítás is elegendő volna.

Tehát laptop szerviz szakértőnk első TIPP-je amely talán sok problémától és költségtől megkíméljük magunkat.

TIPP! Ha tehát olyan hibába botlunk, aminél nem látjuk a megoldást, vessük be az újraindítási trükköt – meg fogunk lepődni, milyen sokszor hatásos!

Legmegbízhatóbb a
térségben!

Számítástechnikai szaküzlete és szervíze!
Részletek

Márkafüggetlen
laptop szerviz!

Bármilyen laptopot és PC-t javítunk!
Részletek

Bevizsgálási díj
NINCS!

Csak sikeres javítás után kell fizetni.
Részletek

Mit tegyek ha tönkrement laptopom?

Mikor kell feltétlenül PCmentés.hu laptop szerviz  mellett dönteni, különösen, ha már nem garanciális készülékem. Eláruljuk, hogy hogyan javíthatjuk ki a kisebb hibákat akár otthoni körülmények között!

HÍVJA SZERVIZÜNKET!
+36 70 605 62 70

Meghibásodások tünetei és okai

Notebookoknál gyakran nehéz a hiba eredetet kideríteni – különböző diagnosztikai eljárásokkal kell egymás után behatárolni a lehetséges okokat. Hogy a hiba otthon javítható-e, az a noteszgép felépítésétől és a konkrét modelltől függ.

Laptopok egyre jobban megelőzik a hagyományos PC-ket. Azért olyan közkedveltek, mert esetükben egy számítógép minden perifériával és akkuval együtt egy kompakt házban kap helyet. Az integráció magas foka azonban növeli az esélyét a meghibásodásnak, és komolyan megnehezíti a javítást.

Az egyre vékonyabb és könnyebb laptopok trendje kiélezi a helyzetet: a szabványos alkatrészek helyett különleges vagy az alaplapra forrasztott összetevőket használnak, a barkácsbarát csavarokat ragasztóval pótolják, és a súlytakarékos konstrukció ritkán a legrobusztusabb.

Inkább új vagy javíttassam?

Ezért sok notebooktulajdonos már semmilyen javítási kísérletbe nem mer belekezdeni. A magas költségek és a gyártói támogatás hosszú átfutási ideje miatt – akik megtehetik – inkább vesznek egy újat. Holott sok meghibásodást magunk is helyrehozhatunk – vagy legalábbis igénybe vehetjük hozzá egy márkafüggetlen laptop szerviz valamelyikét, melyet internetes kereséssel minden nagyobb városban találunk.

Ha kevés negatív visszajelzést látunk egy cégnél, érdemes egy pillantást vetni a honlapjukra. Amennyiben az ott látottak is bizalomgerjesztőek, akkor célszerű megejteni egy telefonhívást vagy látogatást: a személyes beszélgetés során írjuk le a hibajelenséget, és a reakciókból sokat megtudhatunk arról, kikkel van dolgunk. Egyértelmű pozitívum, ha a PCMentés.hu szerviz ingyen vállalja a diagnózist, vagy árajánlatot is ad. Ha a műhely díjat számol fel a felmérésért, legalább arra figyeljünk, hogy később a javítási költségekből levonja azt.

PCMentés.hu laptop szerviz vagy csináld magad?

A tipikus hibákat, azok diagnózisával és javítási kilátásaival, a mellékelt táblázatunkban foglaltuk össze. Ha például már semmi sem megy – se kép, se hang, és nem világítanak a LED-ek –, azt okozhatja egy meghibásodott ki-/bekapcsoló gomb, vagy a tönkrement áramellátás (akku/aljzat). A hibajelenség okától függ, hogy a probléma megoldható egyszerűen otthon, vagy a notebookot szervizbe kell vinni.

A vendéglátóinkhoz beérkező munkák lefedik a teljes palettát: az ötéves, szupermarketben vásárolt notebooktól kezdve,
amelyet a tulajdonosa tovább akar használni, mert mindent a saját igényei szerint állított be rajta, a szinte új MacBook Próig amelyet egy kisebb Latte Macchiato-baleset ért, de a gazdájának a lehető leggyorsabban ismét szüksége van rá. Garancia ide vagy oda, a gyártói támogatás gyakran túl lassú a felhasználói igényeknek. Ahogy a cég tulajdonosától megtudtuk: „A leggyakrabban a merevlemezek, a kijelzők, a zsanérok és a tápegységaljzatok mennek tönkre”.

Egyesek azonban a lerobbant akkuval is a szervizbe jönnek, holott azt gyerekjáték lenne kicserélni.

TIPP! Ha bármelyik laptop szerviz szolgáltatás mellett dönt akkor Mi minden javításra garanciát vállalunk

Tünet Hiba feltárása Javítás módja Javítható otthon?
Bekapcsolás után nem történik semmi Akku nélkül megy? Akku: érintkezések tisztítása, csere Igen
Működik a ki-/bekapcsoló (laza/beragadt)? Kapcsoló cseréje Nem
(Forduljon szervizünkhöz)
Rendben van a tápcsatlakozó-aljzat a szerviz foglalkozzon (mozog, laza a csatlakozó)? Aljzat cseréje
Bekapcsol, de nem indul el az oprendszer USB-kulcsról Live Linuxszal bootol?
Ha igen: HDD hiba
1. HDD-csere Igen (ulrabook SSD-vel: szerviz)
2. Adatmentes a régi HDD-ről Külső USB-s házra kötve, pl. Recuva-val (szükség eseten forduljon szervizünkhöz)
Lefagyások működés közben Mindig egy bizonyos program futtatásakor? Program és oprendszer frissítése, felesleges program eltávolítása Igen
Mindig egy bizonyos hardver működésbe lepésekor? Illesztőprogram frissítése.
USB-nél: másik portokat kipróbálni
Túl hangos/ túl lassú Terhelesre/hosszabb működés után? CPU/GPU-ventilátor tisztítása Jobb szervizre bízni
(Forduljon szervizünkhöz)
Akku-üzemidő túl rövid Feladatkezelő: futnak háttérfolyamatok? Eltávolítani/letiltani Igen
Elöregedett az akku? Újrakalibrálni
(100%-ig lemeríteni és feltölteni)
Mechanikus sérülések Esés
(burkolat-/kijelzősérülés), zsanér elhasználódása
Burkolat: esetleg ragasztani.
Kijelző: ha törött csere.
Zsanér: többnyire kitört a fedélből
(ragasztani vagy új fedél)
Nehéz, jobb szervizre bízni
(Forduljon szervizünkhöz)
Tönkre ment billentyűzet
(nem működő gombok)
Cserebillentyűzet beszerzése
és beépítése
Igen
(szükség eseten forduljon szervizünkhöz)

PCMentés.hu helyi szerviz előnyei

⇒ Ügyfélként könnyen dönthetünk az elsőbe nyomásra,
⇒ Személyes beszélgetés közben meg is kereshetjük a hibát a készüléken.
Elmaradnak a beküldessél járó költségek, munka és átfutási idő. Ha ehhez meg a
Méltányosak feltételek és tanácsadás
Kevés az interneten a negatív értékelés (vigyázat, ilyenek a konkurenciától is származhatnak), semmi sem szól ellene, hogy kiadjuk a megbízást.
Ha érzékeny vagy értékes adatok vannak a lemezen, akkor Ön dönt, hogy előzőleg készít adatmentést, vagy a PCMentés.hu szerviz intézze az adatok kezelését, melyet feláras szolgáltatás keretein belül Adatmásolás címén végzünk.

Laptop javítás egyszerűen

A számítógépek érzékenységében és javíthatóságában hatalmas különbségek vannak, ahogy azt a szervizünk tapasztalta: „Az olyan üzleti modellek, mint a Lenovo ThinkPad, a Dell Latitude és a HP EliteBook, valamint a 2016 előtti Apple MacBook Prók robusztusak, nagyon jól javíthatók, és jó az alkatrészellátásuk.” Vannak azonban problémás sorozatok is.

Például az Asus UX31 ugyan jól kidolgozottnak tűnik, de túl vékony, és a legkülönbözőbb hibákra érzékeny. A Samsung X900-asoknak gyakran tönkremegy a zsanérjuk.

A Lenovo notebookok az új lapos tápcsatlakozóval (ellentétben a kerek aljzatokkal) szintén gyakran kötnek ki a szervizben. Minden modellnek, amely a szervizhez beérkezik, először elkészítik a pontos problémaleírását. Az alábbiakban egy átlagos, négyéves notebook javításának útját követjük végig, amely a folyamatosan pörgő ventilátorok ellenére egyre lassul, és számításigényesebb feladatoknál állandóan lefagy – ezek alapján erős a gyanú, hogy a hűtésével van gond.

Egy noteszgép hűtésének megtisztítása orvosi hasonlattal egy szívműtétnek felel meg, mert a gép belső részeit teljes egészében ki kell szerelni, és aztán újból összerakni.

Otthon javítana? Adunk pár tippet

Amikor a laptop szerviz technikusunk a szerelőasztalra teszi a számítógépet, szinte ugyanúgy nulláról indul, mint egy átlagos ember, azonban kollégáink 15 évnyi tapasztalatot és ezernyi helyrehozott laptopot tudhat maga mögött ráadásul szerszámok és mérőkészülékek hatalmas arzenálja áll rendelkezésére a munkapadon.

Lássuk mire van szükségünk ha otthoni környezetben állunk neki laptopot javítani.

Egy otthoni javításnál ügyelni kell: helységnek pormentesnek kell lennie (semmi pamutabrosz), jól megvilágítottnak és elektrosztatikusan problémamentesnek. Ha szőnyegen állunk, vagy mindig „elkapunk” egy elektromos kisülést, akkor a javítás előtt és közben is többször érintsünk meg egy fűtőtestet, ablakkilincset vagy más fémfelületet, hogy ne okozzunk minivillámcsapást az elektronikának.

A megfelelő szerszám mellett (csillagfejű csavarhúzó különböző méretekben, egy gitárpengető vagy lapos spatula műanyagból) szükség lesz egy kis hővezető pasztára is, amelyet például a CPU-hűtők mellé kapunk, vagy tubusonként 1-2000 forintért beszerezhető a szakboltokban.

HA ELAKADT!
+36 70 605 62 70

Javítás: dolgozzunk módszeresen

A szétszerelés sorrendjére és az eljárás módjára vonatkozóan egy profi a tapasztalatára hagyatkozik, amely nekünk otthoni barkácsolóként hiányzik. Ezért a javítás előtt gyűjtsünk be minél több információt.

A közösségi videó megosztó portálon gyakran találhatunk részletes és alapos videókat a legkülönbözőbb notebooktípusokhoz, amelyeket a modellnév és „teardown” (szétszedés) szó kombinációjával találhatunk meg. Legjobb, ha javítás közben is készenlétben áll egy számítógép vagy tablet a videóval. Ha nem találunk útmutatót,
akkor óvatos tapogatódzásra van szükség: a ház szétszereléséhez oldjuk ki az olyan részeket, mint a rendszerfedél és az akku, valamint minden látható csavart, amelyek ezeket összetartják.

A gumitömítések (pl. lábak) alatt is keressünk csavarokat. Szakértőink azt ajánlja, hogy minden laptop alkatrészek rögzítő csavarjaival együtt, egymástól elválasztva tegyünk le, és jegyezzük fel a szerelési sorrendjüket. A későbbi összerakásnál így alkatrészről alkatrészre haladhatunk, és minden egyes lépésnél biztosítjuk, hogy egyetlen csavart vagy elemet sem felejtünk ki

TIPP! Szervizünk minden javítás után elindítjuk a számítógépet, és minden hardverelemét letesztelik.

Notebookboncolás profiként

A laikusoknál gyakran előfordul, hogy a fedél felnyitásával kísérletezve tönkreteszik a csavarfejeket – amelyekkel aztán a szervizekben kell megküzdeni: ha a csavarhúzó csak egy kicsit is túl nagy, átfordul, és a csavarfej eldeformálódik. Ilyen esetben a profi szervizes több eljárást is kipróbál: egy speciális kioldó szerszámot, egy második csavarfej odaforrasztását, végül pedig a csavar felfúrását – a parányi notebookcsavaroknál ez elég kellemetlen feladat.

Az olyan notebookok felnyitásához, amelyek összezúzott csavarfejjel érkeznek a szervizbe, a szakemberek belefúrnak a csavarfejbe, a megmaradt csavarmenetet pedig fogóval csavarják ki.

deformalodott csavarok felfurasa
Deformálódott csavarok felfúrása

Hogy ezt elkerüljük, mindig méretben teljesen passzoló fejű és semmiképpen se elektromos csavarhúzót használjunk, ezenkívül alkalmazzunk nagy nyomó-, de óvatosan adagolt forgatóerőt.
A csavarok mellett a burkolatot gyakran kiegészítő pöckök is tartják. Míg a gyakorlott profi gyorsan kitalálja, hogy melyiket kell először kioldani, és milyen erőhatást bírnak ki anélkül, hogy letörnének, a laikusnak nincs más lehetősége, mint nagyon lassan és óvatosan próbálkozni. Gyakran segít, ha a már megbontott helyre becsúsztatunk például egy bankkártyát a fedő- és oldallapok alá, hogy a továbbnyitásnál ne pattanjanak vissza. Notebooktól függően vagy az alsó rendszerfedelet lehet levenni, vagy a billentyűzetet az őt körülvevő fedőlappal együtt.

billentyuzet levetel
A billentyűzet levételénél ajánlott az óvatosság, hogy az érzékeny kábelek ne sérüljenek

Egyes notebookoknál ez pont azon az oldalán van, amihez még nem férhetünk hozzá,

ezért először az egészet ki kell venni együtt a további lapos és normál csatlakozódugókkal.

Ezután a hűtés csavarjai általában egyszerűen kioldhatók, és a CPU- és GPU-chipről (óvatosan!) leemelhető a hűtő.

ventilator tisztitasa
Szinte minden többéves notebooknál eldugul a ventilátor a pormacskáktól, amit csipesszel és sűrített levegővel kell eltávolítani.

Akadtak olyan ügyfelek, akik például a billentyűzet kivételénél a csavarok és rögzítők kioldása után elsiették annak kiemelését, így kirángatták és megsértették a szalagkábelt, amely összeköti az alaplappal. Erre különösen ügyeljünk: miután a billentyűzet rögzítését kioldottuk, óvatosan emeljük meg.

Közben fogjuk le a kábelt, és annak rendje-módja szerint húzzuk ki az aljzatból amely egy retesszel van ellátva (ehhez vagy a kábeltől fölfelé, vagy a kábel mentén kell a csatlakozóból kihúzni). A kábelt aztán egy lapos csipesszel húzzuk ki az aljzatból.

Ugyanez érvényes a touchpad kábelezésére is. Hogy hozzáférjünk az eldugult hűtéshez, le kell szerelnünk az alaplapról.

A régi hővezető paszta eltávolításához a profik is a háztartásban megtalálható eszközöket használnak: vattacsomókat a patikából, szükség esetén tiszta alkohollal nedvesítve. Ha a hűtő alaposan eldugult, lehet, hogy már most ekkor meglátjuk a porcicákat, amelyek a ventilátorok és a hűtőbordák között rejtőznek, többnyire azonban csak a hűtő fedelének felnyitása után érhetők el. Ha azt csavarok tartják össze, az jó, ha szegecselt vagy ragasztott, az baj. Utóbbi esetben finom erőszakkal fel kell törni, hogy a porbolyhokat egy csipesszel kihúzhassuk, és a bordákat sűrített levegővel kifújjuk, vagy kézi porszívóval kiporszívózzuk.

paszta eltavolitas
A hővezető paszta eltávolításához a profik is egyszerű fültisztítót használnak

Egy korábban leragasztott vagy szegecselt ventilátorházat végül ismét le kell zárni anyagtól függően pillanat- vagy kétkomponensű ragasztóval. Aki idáig eljutott, annak az újbóli összeszerelés is menni fog, egyik alkatrészt a másik után belülről kifelé haladva ismét rá-/beépítve az alapokba.

Hobbibarkácsolók minden lépés után győződjenek meg róla, hogy nem maradt-e ki csavar, vagy szabadon egy kábelvég, különben kellemetlen meglepetések érhetik őket a javítás végén. A hűtő összeszereléséhez tartozik egy lencse nagyságú cseppnyi hővezető paszta juttatása a CPU-ra, és amennyiben van, a GPU-ra is. Ez az összeszerelés során a nyomástól megfelelően eloszlik.

Nehéz helyzetben: Törések

A mechanikus károsodások általában komoly kihívást jelentenek. A szervizeseknek a leggyakrabban széttört kijelzőkkel vagy tönkrement zsanérokkal van dolguk. Egy defektes panelt ki lehet cserélni, a cseredarabot a profi javítók az eBay-ről és más webshopokból vagy közvetlenül a kínai gyártótól/nagykereskedőtől szerzik be, az aliexpress.com-on.

A legnagyobb nehézséget ilyenkor az jelenti, hogy pontosan a noteszgépünkhöz való panelt találjunk. A legjobb esélyünk erre a vállalati modelleknél van, ezeknél az alkatrészek cikkszámát és a csereútmutatókat tematikus rajongói oldalak gyűjtik össze és publikálják. A notebookkijelzőkkel való munka alapvetően nagyon kényes, mivel a vékony fedélben sok alkatrész – a rögzítések, kábelek, háttérvilágítás és Wi-Fi-antennák meglehetősen szűk helyre van összezsúfolva. Különösen igaz ez, ha a kijelző egy üveglap mögött ül: nem juthat közéjük por, mert az később nagyon zavaró lenne.

zsaner hiba
A bepattanó rögzítők, amelyek a burkolatot összetartják, érzékenyek, és könnyen eltörhetnek

Ha javítás közben megsérül a kijelzőt az alaplappal összekötő szalagkábel, akkor többnyire már nincs mit tenni, mert ez a kábel cseredarabként csak ritkán kapható.

kijelzo szalagkabel csere
Nehéz eset: a laptop kijelző A kijelző és a hátlapja nagyon érzékeny, mivel a fedélben nagyon szűk a főleg a laptop kijelző szalagkábelére kell vigyázni.

FONTOS! A kijelzővel való munkát jobb, ha a szervizre bízzuk.

Ez egy gyakori és rendszeresen félrediagnosztizált problémára is érvényes: a tönkrement zsanérra. A zsanérok fémből vannak, és szinte elpusztíthatatlanok – cserébe azonban gyakran kitörnek a burkolatból, amelynek a lágy műanyagához csak néhány csavarral vannak rögzítve. A szerelők a csavarmenetet nagy szilárdságú kétkomponensű ragasztóval rögzítik újból a műanyaghoz, utána újból ráhelyezik a csuklópántot, és a becsavarozás után ismét mindent ragasztóval rögzítenek.

Ha például ilyenkor a hang/fejhallgató bemenet, valamelyik USB-csatlakozó vagy egy gomb nem működik, nyilvánvaló, hogy nem sikerült megfelelően visszailleszteni. Akár szervizben, akár otthon ilyenkor mindent elölről kell kezdeni. Ehhez még egy utolsó tipp a szakembertől:

TIPP! Ha elakadt, tegye félre az egész javítást, és bízza a PCMemtés.hu laptop és számítógép szerviz -re a javítást.

Halásztelek mellett vagyunk

Amennyiben nem helyi lakos és helyben nem talál megbízható laptop szerviz műhelyt akkor nem is kell tovább keresni, hiszen Halásztelek közelében vagyunk és személyautóval gyorsan meg lehet közelíteni műhelyünket. A következő térkép segítségével láthatja a körülbelüli utazási időpontot.

Szigethalom és Tököl szomszédságában

Mint ahogy a fentebb is jól látható a környékről nagyon könnyen és gyorsan meg tudja közelíteni üzletünket. Nincs is ez másképp sem ha Szigethalom, valamint ha Tököl városából érkezne hozzánk. Amennyiben kényelmi szempontból nem tud eljönni hozzánk, akkor abban az esetben el tudja jutatani a javítandó laptopot valamilyen futár szolgálattal.

Cím ahová a készüléket küldheti:

PCMentés.hu 2310 Szigetszentmiklós, Napfény utca 9 (ABC mellett)

Segítünk ide találni!
+36 70 605 62 70

Árak

Következő listában felsorolunk pár gyakran felmerülő laptop szerviz költségeit. Részletekről bevizsgálási, valamint javítási időről az esetleges feláras szolgáltatásokról például (sürgős azonnali bevizsgálásról) következő oldalunk tud tájékozódni. >>> Átirányítás az oldalra

Laptop tisztás Akciós díja: 13 500 Ft helyett 8 000 Ft
Operációs rendszerek telepítése 8 000 Ft
Alaplap javítás (BGA, zárlat javítás) 32 500 Ft
Használt és új laptop alkatrészek továbbá webáruházunkban megtalálható majd minden márkához eredeti és új laptop töltő

Azonnal segítségre van szüksége?

Műhelyünk a PCMentés.hu laptop szerviz budapest régiójában vállalja felár ellenében, hogy akár azonnal, de leghamarabb egy és három óra alatt bevizsgálja hibás eszközét. Ez nem azt jelenti, hogy ez idő alatt el is készül. Kiemelten szeretnénk tájékoztatni, hogy a javítási idő ettől eltér, tehát Ön javítandó készüléket előrébb vesszük a szerviz listán. Szolgáltatás bruttó 10 000 forint összeg kifizetés után vehető igénybe.

FONTOS! Ismét lényeges, hogy a díjat akkor ki kell fizetni, ha Ön úgy dönt, hogy nem kéri az bevizsgálás során tapasztalt hiba javítását.

Házhoz megyünk?

Szeretnénk tájékoztatni, hogy kollégáink helyszínen nem javítanak, de készséggel állunk rendelkezésére abban, hogy egy egyszeri oda és vissza szállításban tudunk segíteni. Amennyiben Ön Szigetszentmiklós vonzáskörzetében (10 km) lakik akkor abban az esetben semmiféle díjat nem felszámolunk fel szervizünkben szállítás kapcsán.

CP20170360