LAPTOP JAVÍTÁS

Kisebb javításokat, fejlesztéseket otthon akár is elvégezhetsz.

Laptop javítás otthon!?

Akkor sem kell lemondanod eszközeidről, ha lejárt a  garanciájuk, és meghibásodtak. Kisebb javításokat, fejlesztéseket otthon is elvégezhetsz, így rengeteget spórolhatsz.

Sorra vesszünk néhány szempontot, hogy mit kell előrébb helyezned egyegy választáskor, milyen apróságokra kell odafigyelned, illetve mit tegyél, ha a garancia lejárta után sem szeretnéd kidobni készülékedet, inkább megjavítanád, és tovább használnád még hosszú évekig.

Tervezett elavulás

A fejlődés őrült iramában nagyon nehéz fenntartani azt a kényes egyensúlyt, amikor a fogyasztó elégedett, ugyanakkor meghatározott időközönként mégis új terméket vásárol, amivel tervezhetővé teszi az adott cég számára a bevételt. Éppen ezért a gyártók ma már úgy készítik el a készülékeket, hogy azok az általuk meghatározott idő lejárta után már elavultnak számítsanak, és ne nyújtsák többé azt a felhasználói élményt, amit egykoron.

Olykor persze egy-egy készülék sokkal jobban sikerül, mint amennyire a gyártónak ideális lenne, máskor pedig a fogyasztók által elvártnál hamarabb elromlik vagy elavul. De ha olyan terméket fogsz is ki, amelyik hosszú távon jól bírja a gyűrődést, az IT-iparban tisztán látható manapság már kifejezetten a laptop javítás, szervizelhetőség ellen dolgozik a legtöbb gyártó. Ezeket apró jelekből fel lehet ismerni: nem cserélhető, beépített akkumulátor, alaplapra forrasztott komponensek (pl. RAM, SSD), de megemlíthetnénk a ragasztott készülékházat, a gyenge csapágyazású ventilátort, a gyorsan kopó borítást és gombokat, a foltosodó kijelzőt és így tovább.

Persze mindenre van magyarázata a gyártóknak: bőszen tagadják, de egyetlen céljuk a barkácsolók, kis szervizek kizárása, akik elrontjáka termék kényesen megtervezett életciklusát és azzal kitolják azt akár több évvel.

A magyarázat sokszor a dizájn, a vékonyabb, divatos készülékház, illetve a költségek csökkentése, amit persze nehéz elhinni. Ha tudatosan vásárolsz, már a választáskor megvizsgálhatod, gondolt-e a gyártó a könnyű szervizelhetőségre. A dizájnos külsőt előtérbe helyező divattermékeknél a legkisebb az esély erre, míg az irodai, komolyabb használatra szánt eszközök általában egyszerűbben javíthatók.

Erre utaló jel a könnyen cserélhető akkumulátor, a szerelőablakok a notebook alján, a könnyen eltávolítható alsó borítás, az egyszerűen kiemelhető billentyűzet, mobilnál pedig a kivehető, cserélhető akkumulátor, a moduláris felépítés és a ragasztás helyett a csavarozás.

Több olyan oldal is létezik, amelyen osztályozzák az újabb termékeket javíthatóság alapján, segítséget nyújtanak a hibás alkatrészek cseréjében, sőt megfelelő szerszámokat is kínálnak ehhez (erről bővebben lásd keretes írásunkat).

A JÓ SZERSZÁM A LEGFONTOSABB

Nincs is annál nagyobb hiba, mint amikor utánajársz a laptop javítás mikéntjének, beszerzed a megfelelő cserealkatrészt, majd egy silány, nem megfelelő szerszámmal állsz neki a javításnak.

iFixit Pro Tech Toolkit
iFixit Pro Tech Toolkit: kb. 20 000 Ft-tól prémium minőségű, sok mindenre alkalmas szerszámszettet, a weboldalon pedig fényképes segítséget kapsz

Ilyenkor jelentősen megnő az esélye annak, hogy nagyobb gondot okozol, mint amit meg akarsz javítani. Például csak egy ventilátort, csatlakozót cserélnél a notebookban, de fém csavarhúzóval pattintod le az alsó takarólemezt, amelyről így letörnek a tartófülek, és rendelhetsz ebből is újat. Ne kövesd el ezt a hibát, és szerezz be egy általános  műszerészkészletet.  Ebből számtalan változat létezik az olcsóbbtól a drágábbig. A szimpla csavarhúzókészlet csak kisebb laptop javítás mellé alkalmas, ha a műanyag borítást is bontanod kell, spaklik, feszítők, fémlapok és egyéb szerszámok is szükségesek lesznek. Kijelzőcserekor szintén szükséged lesz extra szerszámra, ám egy bőségesen felszerelt szerszámszettet elég egyszer beszerezni, utána nagyon sokáig hasznos társad lesz.

Így kezdj hozzá!

Van azonban egy jó hírünk: bár a gyártók az utóbbi években nagyon megnehezítették az új eszközök szervizelését, bővítését, azért népes a leleményes felhasználók tábora, akik a legtöbb eszköz javítását kitalálják, majd ezt megosztják mindenkivel a neten is. Általában fórumokon, videómegosztókon jó eséllyel megtalálhatod elromlott eszközöd megreparálásának lépéseit esetleg segítséget kérhetsz lelkes barkácsolóktól. A kisebb, kínai gyártók is ráálltak erre a felhasználói csoportra, valamint kifejezetten olyan szervizek is léteznek, ahol nehezen javítható mivel a gyártó által javíthatatlannak megálmodott eszközbe képesek új életet lehelni.

Garancia

Ha elromlott, megviselt eszközödet, komponensedet, mobilodat vagy notebookodat szeretnéd megmenteni, elsőként a vásárlási papírokat ellenőrizd: néhány gyártó kiterjesztett garanciát vállal, és olyan is előfordul, hogy a normál garanciális időszak lejárta után néhány évig a szakszervizben elengedi a szerelési költséget, ilyenkor érdemes ezt kihasználni. Mindezzel együtt azonban a garanciális eszköznek sem ajánlott nekiesni, hacsak nem te magad okoztad a hibát, aminek hatására a garancia egyébként is érvényét vesztette.

Hibafeltárás

A megrongálódott, hibás eszköznek elsőként a tönkrement komponensét szükséges meghatározni. Ha nem kapcsol be, annak nagyon sok oka, érdemes egyesével, módszeresen kiszűrni a lehetséges okokat. Ez egy asztali PC, notebook esetében egyszerűbb, mobilon annál kevésbé. Ilyenkor ugorj fejest a netes fórumokba, keress rá a termék nevére, amely mögé odaírod az alapvető hibajelenséget. Rengeteg találatot fogsz kapni, amelyekből kiszűrhető hol feltételezhető a gond valójában. Kicsit könnyebb a felderítés, ha mechanikai problémád van: betört kijelző, kipattant gombok, repedt készülékház, hangos ventilátor esetleg  éppen elgyengült zsanér. Ilyenkor is érdemes netes keresőt használni, és a meghibásodott alkatrész pontos típusszámát kideríteni. Ha a keresés nem jár sikerrel, kénytelen leszel kibontani az eszközödet annyira legalább egy típusszámot vagy egyéb azonosítót találj ezen a komponensen.

Alkatrész

Igazi áldás ma már viszonylag egyszerűen rendelhetünk a kínai webshopokból, emellett az európai oldalakon is érdemes körülnézni, főleg ott, ahol magánszemélyek kínálják használt eszközeiket. Ha több, komolyabb főkomponens hibásodott meg, elképzelhető csak egy donorral jársz a legjobban, amelyből kiszerelheted a számodra szükséges alkatrészeket. Ha csak egy zsanér, szalagkábel, kapcsoló vagy egyéb alkotóelem hiányzik, Kínából egyszerűen és biztonságosan, fillérekért beszerezheted, bár a szállításra heteket muszáj várnod. A nagyobb, drágább komponensek, mondjuk egy kijelző, egy notebook- vagy egy mobilalaplap megrendelésekor már nem mindegy a garancia és a szállítási költség sem.

Szerelés

Ha laptop javítás menetét már a kezdetekkor elolvastad, végignézted, így nem lesz nehéz dolgod. Fontos nyugodtan, szisztematikusan, lépésről lépésre haladj, és ne felejtsd el teljesen áramtalanítani az eszközt. Bevált trükk az egyes lépések között lefotózod a szerelést így bármikor visszanézhesd az aktuális állapotot. Szintén ilyen a papír és toll használata, így egyszerűbb csoportosítani a csavarokat, feljegyzetelni merre lehetséges kipattintani, leemelni a fedlapot stb. A hibás alkatrész kicserélése után az eredeti állapotába szükséges visszaállítanod az eszközt, ezért nagyon fontos szétszereléskor minden egyes lépéssel pontosan tisztában legyél.

Tesztelés

A csere, javítás végeztével következhet a tesztelés, amelynek két kulcsszava az alaposság és a türelem. Először nem tűnik majd fel, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, ezért próbálj végig minden lehetséges szituációt. Ha belső komponenst cseréltél, terheléses tesztet is végezz, kijelzőhöz monitortesztelő programot futtass (tipp: AIDA64), sőt érdemes minden portot, funkciót végigpróbálni, hátha szerelés közben véletlenül szétcsúszott egy csatlakozó, megsérült egy szalagkábel, vagy rosszul érintkezik a hűtőblokk, és túlmelegszik a gép. A javítás végeztével ismét egy jól használható, megbízható eszközöd lesz, illetve büszke lehetsz ahelyett, hogy a könnyebb utat választva új eszközt vásároltál volna, inkább megmentetted régi készülékedet. Végül egy teendőd maradt: a hibás komponenst megfelelően, veszélyes hulladékként kezelve leadni egy szemétgyűjtő ponton.

Mikor forduljon hozzánk !?

Vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes megjavítani a hibás eszközt, és az is előfordul, hogy házilag szinte lehetetlen hozzákezdeni, mert a szereléshez speciális szerszám szükséges.

Ilyenkor nem csupán a hivatalos szakszerviz az egyetlen lehetséges megoldás, kisebb cégeket is érdemes felkeresni, ahol olcsón, szakszerűen megmenthetik készülékedet.

A cégek általában garanciát is vállalnak a javításra, sőt sokszor a beépített cserealkatrészre is.

laptop javitás
Elérhetőség
Telefon: + 36 70 605 62 70
Email: info@pcmentes.hu
2310 Szigetszentmiklós, Napfény utca 9 (ABC mellett)
Hétfőtől - Péntekig 09:00 - 17:00, Szombat: 09:00 - 12:00

Gyakori felmerülő hibák

Amikor már a laptop javítás otthon nem megoldható! Milyen hibával forduljak a szervizhez?

Elöregedett akkumulátor

Rengeteget ront a notebook használhatóságán, ha az akkumulátoros üzemidő a kezdeti több óra helyett néhány percessé válik. Ez persze még nem indokolj az új gépet vásárlását, de az akkumulátort ideje lecserélni. Mennyire van ez elhasználódva, a notebook szervizszoftverével azaz tegyül fel a HWiNFO segédprogrammal ellenőrizheted. Ha külső, két oldalról tartópöckökkel rögzített akkumulátora van a gépnek, mindössze egy megfelelő típusú csereakkumulátorra van szükség, és a szerelés 20 másodperc. Ha beépített, akkor az alsó fedelet indokolt eltávolítani, lehúzni a tápkábelt az akkumulátorról, majd az újat beépítve visszaszerelni az alsó borítást.

Repedt borítás/gyenge zsanér

Sajnos előfordulnak balesetek, amikor a gépház megreped, és az sem ritka, hogy egy két-három éves laptop kijelzője nem marad a helyén, mert az elgyengült zsanérok nem bírják el a gép felső részét. Ezeket az alkatrészeket minden laptopon elfordulhat a csere, azonban az átlagosnál komolyabb laptop javítás ismeret szükséges. Először a notebook pontos típusának megfelelő zsanért esetleg repedt gépházdarabot kell pontosan beazonosítanod. A pontos típusszám birtokában körülnézhetsz a használtcikk-piacon, ha azonban újat szeretnél, ami évekig kitart, kínai webshopban érdemes kutatni (Aliexpressen). A szerelésben sokat segít egy YouTube videó akár egy részletes leírás akár fórumon, akár szervizoldalon.

Kontakthibás csatlakozók

Már egy-egy érintkezési hibás USB-port, jackcsatlakozó is nagyon zavaró egy laptop esetében, ha pedig a töltő nem csatlakozik megfelelően, az használhatatlanná teszi a PC-t. Mielőtt szétszednéd a gépet, vizsgáld meg a kábelt multiméterrel, nézzüg meg nem-e azon van-e az érintkezési hiba. A laptopokban a legtöbb csatlakozó NYÁK-lapra forrasztott, ezek azonban néha külön kis lapon vannak, amelyek szalagkábellel kapcsolódnak az alaplaphoz. A tápcsatlakozó szinte mindig egyedi dugaljú, így ennek cseréje viszonylag egyszerű és olcsó, a pótalkatrészt viszont a netről kell beszerezned. A laptopbontókban is jó eséllyel találsz ilyen portokat fi llérekért.

Lassú HDD, régi Wi-Fi

Bámulatos, mennyit gyorsít egy régebbi, de még jól használható notebookon egy Solid State Drive, egy új generációs Wi-Fi- ártya. Az SSD-ből általában SATA típusúra van szükség; ma már az összes meghajtó 7 mm vastag, így minden gépbe beszerelhetőek. Mielőtt az alsó fedlapot eltávolítva beépítenéd a lassú, elavult HDD helyére az SSD-t, egy rendszerköltöztető szoftverrel (Minitool Partition Wizard) migráld összes adatodat az új tárolóra. A WLAN-kártyák általában mini-PCIe (M.2)-foglalatba illeszkednek. A megfelelő méret mellett ügyelni kell az antennák számára is: egy antenna nem elegendő a gyorsabb Wi-Fi ac-hez, ilyenkor a bővítés problémás. Szerencsére a legtöbb laptopban két antenna van, így egyszerűen válthatsz gyors és fejlett 802.11ac Wi-Fi-re.

Zajos hűtés

A zajos gép a felhasználói élmény igazi megrontója: senki nem szeretne 6-8 órát dolgozni egy visító gépen. Ezt a legtöbb esetben az eltömődött légnyílások, poros hűtőborda illetőleg egy a tengelyhibás ventilátor okozza. Laptop javítás vagyis  takarításhoz ismét a laptop alsó takarólemezét kell eltávolítani, majd áramtalanítás után sűrített levegővel és ecsettel alaposan kitisztítani a szellőzőnyílásokat. A ventilátor cseréje sem különösebben bonyolult, de fontos csak az eredetivel egyező méretű és tulajdonságú (feszültség, csatlakozás, fordulatszám, légszállítás stb.) ventilátort építs be. Ezenkívül vásárolj egy tubus ezüst hőpasztát (1-3 ezer forint), a hőcsövekkel összekapcsolt hűtőblokkokat szereld le, és tisztítsd meg, majd kend újra, így a hőátadás, a hűtés hatékonysága jelentősen javulni fog, ami csendesebb gépet eredményez.