Főoldal | Laptop hűtés

laptop hűtés

2-3 évnél idősebb laptopok esetében már érdmes elvégezni a laptop hűtés rendszerének a karbantartását.

Miért?
Ami nagyon fontos a hűtőrendszer ismét visszanyerje régi teljesítményét, de az fő szempont, hogy notebookunk zajszintetje csökkenjen.

Ha megfelelőképpen elvégeztünk a tisztítást, akkor akár a laptopunk teljesítménye is növekedhet, hiszen a CPU kevésbé fog melegedni működés közben.

laptop_hűtés

Alapos kitisztítása előnye
Kitakarított hűtőrendszerrel halkabb és akár energiatakarékosabb laptopot kapunk, tisztás közben pedig még a CPU -t is kicserélhetjük. Természetesen, ha nincs integrálva laptopunk alaplapjára.

Laptop hűtés lépésről-lépésre

Ventilátorok szétszerelése

A hűtőrendszer legérzékenyebb része a légáramlásról gondoskodó ventilátor. Ezt a gyártok általában jól elrejtik, így valószínűleg le kell majd bontanunk a teljes hátlapot, és lehet, hogy a billentyűzetet is. A szétszedés közben jegyezzük fel, hogy melyik csavart honnan vettük ki, különben komoly problémákba ütközhetünk az összeszereléskor, rossz esetben tönkre is tehetjük gépünket egy létfontosságú alkatrész „átfúrásával”. Vigyázzunk a ventilátor forgórészére, ha ez megsérül, gépünk zörögni fog.

Hűtőborda kitisztítása

A ventilátor által beszívott levegőben utazó szószok az idők folyamán lerakodnak a forgórész lapátjain és a hűtőborda lamellai között. Eltávolításukhoz egy vékony fogóval vagy drótdarabbal rögzítsük a ventilátor kereket, hogy ne foroghasson el, majd porszívóval óvatosan tisztítsuk ki ezeket a helyeket. A makacsabb lerakodásokat sűrített levegős flakonnal fúvathatjuk ki. Érdemes eközben is használni a porszívót, hogy ne a lakásban fújjuk szét a koszt.

A CPU hűtésének leszerelése

A legtöbb noteszgépben a hűtőrendszer moduljait úgynevezett hőcsövek kötik össze, a processzorokhoz pedig hővezető lapokkal rögzítik a modulokat. Az egész rendszer hatékonyságán javíthatunk, ha ezeket a lapokat hővezető pasztával váltjuk ki. Ilyen pasztát pár száz forintért vásárolhatunk a számítástechnikai boltokban. A cseréhez előszór oldjuk ki a CPU-hoz és – ha van – a GPU-hoz tartozó modulokat rögzítő csavarokat, majd óvatosan távolítsuk el az egész rendszert, amely általában a modulok mellett a hőcsöveket és a hűtőbordát is tartalmazza.

Processzor kiszerelése

A hűtő eltávolítása után nemi denaturált szesz és papírtörlő segítségével tisztítsuk meg a CPU és a GPU felületet a hővezető lapkák nyomától. A CPU-t most akar ki is szerelhetjük, ami igen hasznos, ha rendelkezésre áll egy nagyobb teljesítményű kompatibilis processzor. Azt, hogy notebookunk milyen modelleket támogat, a kézikönyvéből tudhatjuk meg. A kiszereléshez a foglalaton található csavart kell a nyílnak megfelelő irányba elforgatnunk.

Hővezető paszta használata

Tegyünk egy kis csepp hővezető pasztát a processzorra és a grafikus chipre. Csak annyit használjunk, ami vékonyan elkenve éppen csak beteríti a felületeket. A hűtőrendszer visszaszerelésekor elsőként kicsit mozgassuk meg a modulokat, hogy alattuk a paszta egyenletesen eloszoljon, majd óvatosan tekerjük vissza a rögzítő csavarokat és csatlakoztassuk a ventilátor áramellátásáról gondoskodó vezetéket. Végül szereljük össze a noteszgépet.

Ne kísérletezzen otthoni javítással,

tapasztalataink azt igazolják, hogy az otthoni körülmények között a sikeres javítások aránya nagyon kevés, próbálkozásunkkal nagyobb javítási költséget generálunk magunknak. Vegye igénybe laptop hűtés szolgáltatásunkat! nagyon szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

dell szerviz logo
Scroll to Top