[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mi is az a BGA javítás (REBALL)?

A BGA (Ball Grid Array) egy tokozási elnevezés. Bizonyos vezérlő IC-k BGA formában készülnek, olyan kialakítással, hogy nincsenek a hagyományos értelemben vett lábaik,  hanem az IC alsó oldalán forrasztási pontok helyezkednek el, és ezeken a forrasztási pontokon keresztül kapcsolódnak az alaplapokhoz.

 

Miért romlik el egy BGA tokozású vezérlő IC?

Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Ha azonban egy kicsit távolabb nézünk, azt láthatjuk, hogy valami minél bonyolultabb, annál hamarabb elromlik. Tehát ha egy alaplap hibát vizsgálunk, azt látjuk, hogy sokkal kisebb statisztikai eséllyel romlik el egy egyszerű félvezető az alaplapon, mint egy bonyolult, összetett, BGA IC.

Milyen ányban javítható a BGA hiba?

A BGA hibák 99%-os hatékonysággal javíthatóak, ez természetesen, csak a chip cseréjével érhető el, és rendszeres karbantartás mellett értendő.

BGA Forrasztás házilag?

Senkinek sem ajánljuk, hogy otthon neki essen egy hőlégfúvóval, ne adj isten, be tegye az elektromos sütőbe, hallottunk már hasonlót, általában nem csak, hogy megég, de garantáltan alaplap csere lesz előle.

BGA Reflow, rámelegítés?

Nálnuk a reflow, népszerű nevén a rámelegítés szóba sem jöhet, nem vagyunk hívei, nem tartjuk etikusnak, hogy néhánya, így vernek át másokat, mi sem tesszük ezt senkivel sem. Mi sem árulunk rámelegített gépet, nem is szeretnénk növelni ezek számá

Honnan tudom, hogy BGA hibás készülékem?

Leggyakoribb, hogy a készük bekapcsol, de a kijelzőn nem jelenik meg, ha igen akkor szétcsúszott esetleg furcsa jelek és csíkok jelennek meg.

Sok féle megnyilvánulása van: teljesen “fekete kép”, ismétlődő csíkok mintázatok, elszórt karakterek láthatók a kijelzőn, jelentkezhet játék vagy más terhelés alatti lefagyás, lehet olyan hiba is, hogy csak rendszeresen megakasztja a programokat egyéb látható jel nélkül.

Hogy dolgoznak a tisztességes szervizek?

A tisztességes szervizek új chipet tesznek fel. Statisztikázzák a beszállítók termékeit, és igyekeznek megbízható forrásból dolgozni.

Ismerik és betartják a megfelelő javítási technológiát.

Nem spórolnak az eszközökkel és a megfelelő segédanyagokkal.

Garanciát adnak a javításra, amely nálunk 6 hónap.

Ha nem sikerül, nem kell fizetnie az ügyfélnek.

Megelőzhető ez a hiba?

Igen, a hibajelenség 99%-ban egy szakszerű és rendszeres tisztással elkerülhető a hiba.

Napjaink készülékeinek a rendszeres tisztás, olyan, mint személyautónak a rendszer olajcseréje.

Ez nagyon igaz.

Tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a rendszeres karbantartott készülékeknek sokkal nagyon az élettartalma akár 2-3 vagy több évre is megtudjuk növelni a laptopunk élettartamát.

Mennyibe kerül a hiba javítás és van e garancia?

Javítás teljes ára 34.900 Ft (bruttó) 1 év garanciával.

Miért bonyolult és drága egy BGA tokozású IC cseréje?

A sikeres BGA javítás több összetevős, ezekből általában csak néhány szokott teljesülni a versenytársainknál. Vagy ha teljesül, akkor hasonló árakkal találkozik ott. Mik is ezek?

A technológia ismerete

A legtöbben azt gondolják, megnéznek egy youtube videót, és akár egy elektromos sütőben le tudnak cserélni egy BGA tokozású IC-t. Ez nem vicc, hallottunk már ilyet. Az igazság az, hogy a BGA javítás során a legkevesebb a leforrasztás és felforrasztás folyamata. Az előkészítés, a megfelelő idők kivárása, a tesztelés sokkal több időt vesz el, és ezeknek ismerete fontosabb a teljes folyamatot tekintve.

Megfelelő eszközök és segédanyagok

Alapigazság, hogy jó eszközzel lehet jól és hatékonyan dolgozni. Ennek ellenére a “találékonyság” igen jellemző a sufni szervizekben. Láttunk már rezsóból tákolt un. BGA gépet, ami szinte tökéletes volt, mármint abban az értelemben, ha alaplap barnításra használtuk volna. Emellett nem mellékes a folyamat során használt segédanyagok milyensége, aminek a fontosságáról még csak tudomásuk sincs sokaknak.

Tapasztalat

Ez az a pont, amit nem lehet megszerezni máshogy, mint gyakorlással. Nálunk több mint 10 éves hagyománya van a BGA chipek cseréjének, ha a nagy statisztikát nézem egészen jó eredménnyel. Napjainkban minden második hozzánk érkező laptop javítása BGA IC cserével történik.

Alaplap javítás, BGA csere

bga javitas garancia szerviz hiba

A hordozható digitális eszközök alaplapjai (Laptop, tablet, telefon, GPS stb.) mindig teljesen egyediek és a készülék aktuális értékéhez képest aránytalanul drágák, ráadásul beszerzésük is nehézkes.

Ezért az alaplapok megjavítása szinte mindig olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent.

Ez azonban kiemelkedő diagnosztikai tudást, széles alkatrész bázist, speciális forrasztási tudást (SMD / BGA) és nem utolsó sorban komoly műszer- illetve gépparkot igényel. Mindezekkel szervizünk sok éve rendelkezik, ezért tudjuk ajánlani a legkülönfélébb alaplapi hibák javítását. Összeszedtük a leggyakoribb jelenségeket és azok javításának lehetőségeit az alábbiakban.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]