5G hálózat

5g hálózat

5G hálózat új mobil generáció!

5G mobilhálózat minden eddig ismert szabályt átír a hálózatok újabb generációja. Tovább mélyül a digitális szakadék, felértékelődik a gyors tanulás és alkalmazkodás.
Több párhuzamosan, egymással szoros kölcsönhatásban álló technológiai forradalom zajlik körülöttünk, és az ötödik generációs mobilhálózatok elterjedése mindent átalakít majd.
A megértéshez mélyen be kell merészkednünk a sci-fi birodalmába.
A kulcs a szabványos, kiszámítható fejlesztési környezet létrehozása, amely szükséges az ipar előtt álló új kihívások leküzdéséhez. 

Vélemények eltérnek.

A jövőkutatók eltérő módon vélekednek a következményekről.
Van, aki szerint mindez számos új munkahelyet teremt majd, mások szerint a robotok kiszorítják az emberi munkaerőt. De az emelkedő GDP mentén növekvő költségvetési mozgástér lehetőséget te TECHNOLÓGIA 5G mobilhálózat Gyorsabb, kezesebb hálózat II. 13 remt az állampolgári jogon járó alapjövedelem vagy ehhez hasonló megoldások bevezetésére.

 Ötödik generációs…

Az IoT, vagyis a dolgok internetének milliárdnyi és nemsokára milliárdszor ennyi hálózatba kapcsolt eszköze, szenzora, miniszámítógépe egymással is kommunikálni fog – és ez radikális átalakulást jelent. Az intelligens város koncepciója, az önvezető autók, a közművek, például a szemétszállítás vagy a közlekedésirányítás automatizálása mind igényli az 5G szabványos környezetét és paramétereit.

 4K-s filmet 10 másodperc alatt

Egy ilyen hálózaton egy 4K-s filmet 10 másodpercbe kerül majd letölteni, és 1 négyzetkilométernyi körzetben egymillió eszköz csatlakozhat hozzá átlagosan 100 Mbps sebességgel. Ki emlékszik már az 1980-as évek 0G-s zárt telefonhálózataira? Ezt követte 1982-ben a Nordic Mobile Telephone 1G (analóg), majd 1992- ben a 2G (digitális) hálózata. Azóta is nagyságrendileg tízévenként jelennek meg az új hálózatok. A 3G 2001-ben érkezett, 2012-ben pedig debütált a 4G, és jelenleg a 4G+ szolgáltatásai folyamatosan.

 Intelligens város igényli az 5G szabványt.

Az intelligens város koncepciója igényli az 5G szabványos környezetét és paramétereit.
Előttünk áll még a 700 MHz-es frekvencia 2019-re(!) tervezett pályázati vagy a piac által finoman presszionált aukciós értékesítése, amely elengedhetetlen az 5G specifikumként meghatározott, jól működő frekvenciaaggregáláshoz. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen ennek sikeréhez még egy NMHH ütemterv elkészültére és annak megvalósulására, valamint a nagy hazai szolgáltatók általi pozitív piacnövekedés-becslésekre (minimum exponenciális ráta) is szükség lesz.

 Telekom más kísérletezik.

A Magyar Telekom június elején jelentette be egy kísérleti 5G mobilkommunikációs hálózat kiépítését a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályán. Az 5G által nyújtott környezet a Smart City koncepcióba illeszkedő önvezető autókat és az azokat támogató intelligens közlekedésvezérlési megoldásokat takarja majd. Az európai helyzetre jellemző, hogy az itt születő tesztkörnyezet – korai megvalósításának köszönhetően – akár régiós 5G-központtá is emelheti a várost.

A Telekom 4G-hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége 2017 januárjában lépte túl a 98 százalékot, a maximális, 2-300 Mbps sebességű 4G+ szolgáltatás pedig a lakosság 25 százaléka számára hozzáférhető. A 450 Mbps 4G+ szolgáltatás 2017 végén debütált Gödöllőn, de van még ennél is több: már 2016 ősszel elérték az 1200 Mbps letöltési sebességet az Ericsson Magyarország segítségével, laboratóriumi körülmények között.

Ezt továbbfejlesztett 4G+-technológiának keresztelték el, és nagyjából háromszoros teljesítménynövekedést jelent a jelenlegi leggyorsabb mobilinternetes lehetőségekhez képest. Mindezt egy pillanatra talán érdekes összevetni a japán helyzettel, ahol az 1 Gbps LTE-A-elérések fejlesztése

 Ki dönti el, mennyi az 5G?

A Next Generation Mobile Networks Alliance (NGMN), vagyis a következő generációs mobilhálózat életre hívására létrejött szövetség mobilszolgáltatókból, kereskedőkből, gyártókból és kutatóintézetekből áll. Az általuk kiadott 5G whitepaper követelményrendszerében hat, jól elkülöníthető területet definiáltak: felhasználói élmény, rendszerteljesítmény, eszközök, továbbfejlesztett szolgáltatások, üzleti modellek, hálózatfejlesztés és működtetés.

A szövetség elvárásai szerint az 5G szabványnak a következőket kell teljesítenie:
– több tízezer felhasználóval 10 Mbps adatsűrűség,
– nagyvárosi környezetben 100 Mbps adatforgalom,
– 1 Gbps adatátvitel az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között,
– vezeték nélküli szenzoros hálózati kapacitás több százezer eszközzel,
– lefedettség növelése,
– jelentős hatékonyságnövekedés és
– az LTE-hez képest jelentősen csökkenő késleltetés (látencia).

Czibere Zoltán

Czibere Zoltán

Oszd meg véleményed

Rólunk

Reméljük hasznosnak találod a cikkeket. Ha valamilyen kérdése merülne fel az adott témával kapcsolatban, úgy bátran keresd fel ügyfél-szolgálatunkat.

Kövess minket

Még több érdekes cikk

Bluetooth fülhallgató teszt
Tesztek

Bluetooth fülhallgató teszt

Különböző modellek Bluetooth fülhallgató teszt | A teljesen vezeték nélküli fülhallgatóknál nagyon fontos, hogy jól illeszkedjenek fülünkbe, különben hevesebb mozdulatoknál elmozdulhatnak, vagy akár ki is

Olvass tovább »
Acer Predator Helios 700 kiemeltkep
Tesztek

Acer Predator Helios 700 teszt

A szétcsúsztatható játékerőmű Az Acer Predator elnevezésű termékcsaládja ritkán szokott csalódást okozni, így bizakodva vettük kézbe új gépüket, a Helios 700-at is, mely ha fel

Olvass tovább »
Retró játékok Raspberry
Kozol

Retró játékok Raspberry -vel

Megmutatjuk, hogyan lehet pár lépésben összeállítani a tökéletes retró játékkonzolt: újra előveheti rég nem látott kedvenceit! Olvasói számára már bizonyára nem újdonság, hogy a Raspberry

Olvass tovább »

Heti bemutató